Poliţia Română a anunţat, luni, că 129 de arme de foc şi 1.492 de arme de alarmă şi semnalizare, care pot fi transformate pentru a folosi muniţie reală, au fost confiscate în statele Uniunii Europene, în cadrul operaţiunii Conversus, condusă de IGPR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Operaţiunea Conversus, condusă de România, prin Poliţia Română, s-a desfăşurat la nivel internaţional, în cadrul Platformei Multidisciplinare Europene Împotriva Ameninţărilor Penale (EMPACT) şi a culminat cu organizarea unei acţiuni, sub coordonarea Europol, în perioada 20-24 februarie, cu implicarea autorităţilor de aplicare a legii, alături de EUROJUST şi Comisia Europeană.
 
”Astfel, în această perioadă, în cadrul operaţiunii, poliţiştii serviciilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română, au efectuat, pe teritoriul ţării noastre, 25 de percheziţii, în urma cărora au indisponibilizat 25 de arme, dintre care 22 neletale supuse autorizării şi 3 letale, precum şi 10.000 de euro. Totodată, în urma acţiunilor din România, o persoană a fost arestată”, a transmis, luni, Poliţia Română.
 
În cadrul aceleiaşi operaţiuni, în cursul anului 2022, în România, au fost indisponibilizate 651 de arme neletale supuse autorizării şi aproximativ 3.500 de bucăţi de muniţie.
 
Conform sursei citate, în această operaţiune, condusă de România, cu sprijinul Bulgariei, 31 de agenţii de aplicare a legii au vizat persoane bănuite că ar cumpăra arme convertibile care ajung în circuitul ilegal pe teritoriul statelor membre. 
 
”Pe măsură ce achiziţionarea de arme de foc ilegale a devenit din ce în ce mai dificilă şi mai costisitoare, persoanele interesate şi grupările de criminalitate organizată recurg adesea la arme de alarmă şi semnalizare convertite sau convertibile. Aceste arme au devenit o opţiune, deoarece anumite modele s-au dovedit a fi uşor de transformat pentru a folosi muniţie letală. Cele mai multe dintre armele cu alarmă şi semnalizare indisponibilizate sunt modele mai vechi, care ar fi fost produse în Turcia. În ciuda unei modificări a legislaţiei din Turcia, modelele vechi care au fost importate în Uniunea Europeană şi apoi oferite legal, spre vânzare, în unele state membre continuă să fie traficate transfrontalier. Aceste modele sunt apoi convertite în arme letale, în alte ţări, din interiorul sau din afara Uniunii Europene, de unde sunt distribuite, în continuare, prin canale ilicite”, au explicat poliţiştii.
 
În cadrul operaţiunii, la nivelul Uniunii Europene, au fost făcute 143 de percheziţii domiciliare, 22 de arestări şi au fost confiscate 129 de arme de foc şi 1.492 de arme de alarmă şi semnalizare convertibile sau convertite.
 
De asemenea, au fost confiscate 24.735 de cartuşe de muniţie neconvertită, convertită şi reală, 6 grenade de mână, 276 de kilograme de dinamită, 299 de detonatoare şi peste 21 de kilograme de praf de puşcă.
 
”Activitatea EMPACT privind armele de foc ilicite, în afara scopului operaţional, are ca scop şi construirea unei imagini de ansamblu despre situaţia armelor convertibile în Uniunea Europeană. Aceasta permite statelor membre să ia măsuri operaţionale împotriva cetăţenilor şi rezidenţilor Uniunii Europene care achiziţionează arme neletale şi, ulterior, le convertesc sau le comercializează ilegal. Poliţia Română, împreună cu celelalte ţări participante, a colectat date despre persoanele bănuite de trafic de arme. În acelaşi timp, au fost desfăşurate activităţi de colectare a datelor în anumite state membre, în care aceste tipuri de arme pot fi achiziţionate, în mod legal, fără autorizaţie prealabilă”, a precizat IGPR.
 
Europol a sprijinit operaţiunea prin analizarea datelor colectate şi informarea ţărilor cu privire la persoanele bănuite şi vânzările de arme. Aceste informaţii au fost folosite pentru coordonarea acţiunii desfăşurate în luna februarie a acestui an.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.