Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în obţinerea de credite bancare prin folosirea unor documente falsificate. Membrii grupării recrutau persoane cu situaţii materiale precare şi le determinau să inducă în eroare instituţii de credit, având şi sprijinul unor funcţionari bancari, care ştiau că actele sunt falsificate. Prejudiciul depăşeste 2,3 milioane de lei. În acest caz se fac cercetări faţă de 105 suspecţi, iar 30 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au făcut, miercuri, 32 de percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Călăraşi, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
 
"Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, 11 persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi facilitat obţinerea în mod fraudulos de produse de creditare de către persoane fizice, prin utilizarea unor venituri din pensie falsificate. De asemenea, grupul infracţional s-ar fi ocupat cu recrutarea şi determinarea mai multor persoane din medii defavorizate, având situaţii materiale precare, să inducă în eroare funcţionari ai mai multor instituţii de credit, fapte consumate ori rămase în forma tentativei", arată Poliţia Română.
 
Suspecţii ar fi folosit înscrisuri falsificate, respectiv taloane de pensii şi decizii de pensionare, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, în urma solicitării unor credite şi finanţări.
 
La activitatea infracţională au participat şi alte persoane, suspecţi care ar fi obţinut produse de creditare folosind documentele false puse la dispoziţie de membrii grupării.
 
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 2.335.000 de lei.
 
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe înscrisuri, bani şi medii de stocare.
 
30 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT pentru cercetări.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.
 
La activităţi, au participat poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, precum şi jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

Potrivit DIICOT, gruparea a fost constituită în Bucureşti şi judeţele Buzău şi Dâmboviţa şi a fost sprijinită şi de către funcţionari bancari care au facilitat obţinerea de credite pentru persoanele recrutate de către membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate.

"S-a reţinut faptul că persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unităţi bancare ori instituţii financiare nebancare (IFN-uri) obţinând mai multe finanţări. Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obţinute, suspecţii însoţind persoanele recrutate la unităţile bancare ori nebancare, în vederea efectuării demersurilor necesare obţinerii finanţărilor", spun procurori DIICOT.

Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare şi obţineau carduri pe care le înmânau membrilor grupării. Sumele primite credit erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei.

"Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă sume cuprinse între 1.000 – 1.500 lei)", mai arată DIICOT-.

În acest caz se fac cercetări faţă de 105 suspecţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.