Echipa Greenpeace România reclamă opt tăieri ilegale de pădure, de aproape o sută de hectare, pe Valea Sadului, în munţii Cindrel, sesizările fiind trimise la Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, care au răspuns că ”aproape totul” este în regulă. Întrucât activiştii consideră că răspunsurile autorităţilor au fost ”nesatisfăcătoare”, solicită intervenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru cercetarea situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Greenpeace România, activiştii organizaţiei susţin că există suspiciunea că opt tăieri de pădure din Munţii Cindrel ar fi ilegale.

În primul caz este vorba despre o tăiere la ras pe un versant cu panta de aproximativ 55 de grade, pe o suprafaţă mai mare de un hectar, într-o pădure de amestec.

”Pe lângă faptul că versantul este foarte înclinat şi acum este şi mai predispus viiturilor şi alunecărilor de teren, este pusă în pericol şi albia râului, pentru că aceasta se poate bloca, în urma unor ploi abundente, cu resturile lăsate în urma tăierilor. În acest loc am găsit şi lemn abandonat, albia râului nu este protejată, iar panoul informativ lipsea, toate acestea constituind indiciile unei tăieri ilegale de arbori”, susţin activiştii.

Potrivit acestora, tăierile la ras nu sunt permise în păduri de amestec răşinoase-foioase şi nu pot depăşi trei hectare în pădurile de molid. După o tăiere la ras, regenerarea pădurii trebuie să aibă loc în termen de două sezoane de vegetaţie.

În al doilea caz a fost semnalată o tăiere la ras pe o suprafaţă de 4,5 hectare, făcută înainte de octombrie 2014, fără regenerare viabilă şi cu pericol de alunecare de teren.

De asemenea, Greenpeace a semnalat o tăiere pe o suprafaţă de peste şapte hectare, efectuată înainte de iulie 2012, cu regenerare pe mai puţin de o treime din suprafaţă, dar şi o altă situaţie care a vizat o suprafaţă de 25 hectare, compusă prin alăturarea unor suprafeţe tăiate la ras fără regenerare.

”Regenerarea este instalată parţial în 2017. Altfel spus, s-a tăiat şi s-a tăiat din nou până când s-a ajuns la o "gaură” de 25 de hectare”, susţin reprezentanţii Greenpeace. În ultimul caz descoperit de echipa Greenpeace, suprafaţa de teren afectată a fost de cincizeci de hectare.

”Iniţial, echipa noastră a trimis sesizări la Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, care au verificat sesizările şi au răspuns că aproape totul este în regulă şi că s-au dat şi nişte amenzi derizorii într-un singur caz. Suntem indignaţi de aceste răspunsuri complet nesatisfăcătoare”, susţin reprezentanţii Greenpeace.

Aceştia cer ministerului să facă un control intern cu privire la modul în care au fost efectuate verificările şi măsurile luate pentru cele opt sesizări referitoare la potenţiale tăieri ilegale pe Valea Sadului, judeţul Sibiu, să facă un control pe teren şi să dispună regenerarea suprafeţelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.

”Toate aceste măsuri nu vor putea înlocui pădurea care a dispărut şi nu vor ajuta cu nimic vieţuitoarele din zonă care au avut de suferit de pe urma tăierilor rase sau bucăţile de pădure ciuntită rămasă pe munţi, pentru că ştim că pădurea este puternică şi sănătoasă cu cât este mai veche şi mai lipsită de intervenţia omului. Acesta este însă un semnal pentru toţi cei care nu respectă o lege menită să apere pădurea, pentru cei care fac lucrurile pe jumătate pentru că sunt convinşi că nu îi vede nimeni, nu îi prinde nimeni”, a declarat Ionuţ Apostol, director de campanii Greenpeace România, citat în comuniatul de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.