Autoritaţile sanitar-veterinare din judeţul Galaţi au confirmat, sâmbătă, al doilea caz de gripă aviară, la o altă lebădă care a fost găsită moartă, pe 18 ianuarie, tot în albia râului Bârlad, în zona comunei Iveşti, după ce vineri a fost confirmat primul caz, iar autorităţile au adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii acestei boli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vasile Ştefan, a declarat, sâmbătă, că a fost confirmat un nou caz de gripă aviară, cu virusul H5N8, la o lebădă care a fost găsită moartă pe 18 ianuarie pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, în zona Valea Romilor, din comuna Iveşti, fiind vorba despre un nou caz, după cel confirmat vineri.

"Avem confirmarea unui nou caz de gripă aviară la o lebădă care a fost găsită moartă în această zonă pe 18 ianuarie. S-au prelevat probe, iar rezultatele analizelor efectuate la DSV Brăila şi la Bucureşti la Laboratorul Naţional de Referinţă sunt pozitive, fiind vorba despre virsul gripei aviare H5N8. Acum am primit confirmarea de la Bucureşti", a declarat Vasile Ştefan.

El a precizat că pe 16 ianuarie medicul veterinar din zonă a anunţat DSVSA Galaţi că pe acel fond de vânătoare erau mai multe lebede de iarnă, din care una avea semne de îmbolnăvire, iar o alta era moartă. Astfel, autorităţile au prelevat probe de laborator, atât de la lebăda moartă, cât şi de la cea bolnavă, iar rezultatele analizelor au ieşit negative în cazul lebedei bolnave, însă vineri în cazul lebedei moarte rezultatele au arătat că este vorba despre gripa aviară.

Potrivit lui Ştefan, zona în care au fost găsite cele două lebede moarte este una mlăştinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheaţă, motiv pentru care locul este folosit mai ales în perioada rece de lebedele de iarnă.

Directorul DSVSA Galaţi a mai spus că până acum nu s-au semnalat probleme în ceea ce priveşte păsările domestice din zonă.

"În zona  de supraveghere este o fermă cu 400.000 de păsări, găini ouă consum şi pui de carne. La această fermă activitatea nu s-a oprit, ferma deţinând planuri de biosecuritate care se respectă, aşa că riscul apariţiei bolii este redus. Păsările ce trebuie livrate clienţilor se realizează, dar în condiţii controlate, activitatea fiind monitorizată şi avizată de DSV”, a mai spus Vasile Ştefan.

Primul caz de gripă aviară, de tipul H5N8, a fost confirmat, vineri, în judeţul Galaţi, la o lebădă găsită moartă pe albia râului Bârlad, autorităţile adoptând un plan de măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii.

Lebăda la care a fost confirmată gripa aviară (influenţa aviară), de tipul H5N8 a fost găsită moartă pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, în zona Valea Romilor din comuna Iveşti, potrivit unui comunicat al Prefecturii Galaţi. Astfel, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu, a convocat vineri Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia de fapt, riscurile actuale şi măsurile care se impun, iar la recomandarea specialiştilor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, s-a convenit asupra unui plan de măsuri privind controlul influenţei aviare, pentru împiedicarea răspândirii bolii către efectivele de păsări domestice şi pentru a reduce gravitatea efectelor economice. 

Planul de măsuri vizează o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul focarului şi localităţile care fac parte din zona de protecţie - Iveşti, Buceşti şi Torceşti, dar şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului suspicionat, în localităţile care fac parte din zona de protecţie - Iveşti, Buceşti, Torceşti, Umbrăreşti, Condrea, Salcia, Siliştea, Umbrăreşti-Deal, Barcea, Podoleni, Lieşti şi Călmăţui.

Astfel, printre măsurile preventive s-a decis ca în aceste localităţi să fie interzise târgurile, pieţele, expoziţiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive, iar localnicii au fost înştiinţaţi să nu îşi mai lase păsările pe luciul de apă - lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială. Totodată, în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar din comună şi DSVSA Galaţi pentru dirijarea acestora la LSVSA din DSVSA Galaţi în vederea efectuării examenelor de laborator. 

Având în vedere că gripa aviară se poate transmite şi la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie. Toate indicaţiile medicului de familie şi medicului veterinar de liberă practică din comune trebuie respectate necondiţionat, se mai spune în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.