Echipa comună de anchetă formată din procurori şi specialişti din România şi Republica Moldova ridică, vineri, probe de la locul prăbuşirii elicopterului SMURD şi identifică martori, în regim de urgenţă, activităţile fiind în plină desfăşurare, anunţă Parchetul instanţei supreme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Între Parchetul instanţei supreme din România şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea şi desfăşurarea cu operativitate a investigaţiilor în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, care a dus la moartea tuturor celor patru membri ai echipajului.

Totodată, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă.

În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (art. 192 din Codul penal),  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 din Codul penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 din Codul penal), potrivit procurorilor.

Elicopterul SMURD a decolat, joi, la ora 09.55, de la Iaşi, în direcţia Vulcăneşti - Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00. La ora 11.30, a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani, cu bronhopneumonie, pe care a transportat-o la Chişinău. După predarea pacientei, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou, în jurul orei 13.10, către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani, cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient a avut loc accidentul, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog

Cei patru membri ai echipajului care şi-au pierdut viaţa în misiune sunt pilotul Doru Gavril, 53 de ani, copilotul - căpitan-comandor Voicu Şocae, 36 de ani, dr. Mihaela Dumea - medic specialist medicină de urgenţă, 39 de ani şi asistentul medical principal Sandu Gabriel, 38 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.