Două persoane au fost reţinute în urma unor percheziţii făcute, joi, de poliţişti şi poliţişti de frontieră, într-un dosar care vizează o grupare specializată în trafic de migranţi. Ancheta a început în august, iar în cadrul acesteia au fost monitorizaţi mai mulţi cetăţeni români şi un grec, care ar fi ajutat cetăţeni vietnamezi să ajungă ilegal în vestul Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră, începând cu luna august, în urma cooperării cu autorităţile de frontieră bulgare, poliţiştii de frontieră, împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi S.C.C.O. Dâmboviţa, sub coordonarea unui procuror din Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au documentat activitatea  infracţională a unor cetăţeni români suspectaţi de infracţiuni din sfera traficului de migranţi.

Astfel, în cadrul operaţiunii au fost monitorizaţi mai mulţi cetăţeni români, domiciliaţi în municipiul Bucureşti, judeţele Constanţa, Dâmboviţa şi Prahova, şi o persoană de naţionalitate greacă, care ajutau cetăţeni vietnamezi să ajungă ilegal în vestul Europei. Aceştia erau transportaţi din Grecia în România, având ca destinaţie finală Germania.

"În a doua jumătate a anului, persoanele implicate au efectuat mai multe transporturi cu cetăţeni vietnamezi, unul dintre cazuri fiind înregistrat în data 25.09.2020, când în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu au fost descoperiţi  ascunşi, într-un microbuz încărcat cu fructe, condus de un cetăţean grec, şapte cetăţeni vietnamezi. Aceştia fuseseră ascunşi în mijlocul de transport în Grecia, cu intenţia de a ajunge în Germania", arată Poliţia de Frontieră.

În urma investigaţiilor, în 13 octombrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II a fost depistat un transport ilegal cu nouă migranţi de naţionalitate vietnameză ascunşi, şase bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani. Aceştia erau intraţi legal în ţara noastră, în baza unor vize eliberate în scop de muncă.

"În acelaşi timp, liderul grupării, care se afla într-un autoturism ce avea rol de antemergător pentru microbuzul în care se aflau migranţii, a fost oprit în trafic, în Oradea, în momentul în care organiza activitatea infracţională şi intenţiona să părăsească ulterior teritoriul României cu destinaţia Germania. Faţă de acesta şi faţă de conducătorul autoutilitarei poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, cei doi aflându-se sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile", mai arată Poliţia de Frontieră.

Joi, în baza mandatelor emise de către instanţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut două percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţul Prahova, la una dintre locaţii, folosită de membrii grupării în scopul adăpostirii migranţilor, fiind depistaţi cazaţi 10 cetăţeni din Vietnam cu vize de muncă.

De asemenea, în urma acestor activităţi au fost ridicaţi aproximativ 10.000 de lei, 6.200 de euro şi 1.300 de dolari.

Trei persoane, doi cetăţeni români şi un vietnamez, au fost duse la audieri, iar ulteior două dintre persoane au fost reţinute, fiind prezentate procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, în vederea punerii în mişcare a acţiunii penale, audierii şi a luării unei măsuri preventive.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, precum şi a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia pentru Imigrări Bucureşti, cercetările cu privire la statutul cetăţenilor străini pe teritoriul României fiind continuate de către această instituţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.