Două nave ale Gărzii de Coastă au revenit acasă din misiune internaţională, iar echipajele acestora au salvat peste 3.000 de persoane care s-au aflat în pericol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Gărzii de Coastă au transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că şalupa maritimă de intervenţie MAI 3067 a participat, în perioada 07.05 - 01.11.2023, la Operaţiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată sub egida Agenţiei Europene pentru Poliţie de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX). 
În perioada detaşării, poliţiştii de frontieră au desfăşurat 193 misiuni de supraveghere maritimă, efectuând un număr de 1081 de ore de patrulare în scopul asigurării securităţii frontierei externe maritime a Uniunii Europene din Marea Mediterană. 
 
“Poliţiştii de frontieră au participat la 70 acţiuni de căutare şi salvare pe mare, în care 2.488 de persoane se aflau în pericol, parte dintre aceştia, adulţi şi copii, fiind transbordaţi la bordul navei Poliţiei de Frontieră. Acestora le-a fost acordată asistenţă medicală de urgenţă, la solicitare, fiind debarcate în siguranţă conform indicaţiilor autorităţilor italiene”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Coastă. 
 
Cea de-a doua navă maritima de patrulare, MAI 1102, care a revenit acasă, a participat, în perioada 09.08 - 01.11.2023, în cadrul aceleiaşi operaţiunie organizate sub egida Agenţiei Europene pentru Poliţie de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX). 
 
În această perioadă, poliţiştii de frontieră au desfăşurat 35 misiuni de supraveghere maritimă, efectuând un număr de 771 de ore de patrulare în scopul asigurării securităţii frontierei externe maritime a Uniunii Europene din Marea Mediterană. 
 
“Poliţiştii de frontieră au participat, în această perioadă, la patru acţiuni de căutare şi salvare pe mare în care 576 de persoane se aflau în pericol, parte din acestea fiind transbordate la bordul navei MAI 1102. Acestora le-a fost acordată asistenta medicală de urgenţă, la solicitare, ulterior fiind debarcate în siguranţă conform indicaţiilor autorităţilor italiene”, au mai precizat poliţiştii de frontieră.
 
Sursa citată a menţionat că în total, în cadrul celor două misiuni, au participat 51 de poliţişti de frontieră, ofiţeri şi agenţi de poliţie, care au contribuit prin pregătirea lor profesională dar şi prin empatia de care au dat dovadă, la desfăşurarea cu success a tuturor misiunilor încredinţate.
 
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de sprijinul autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera maritimă a Uniunii Europene.
 
Mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.