Măsurătorile realizate duminică la Bâzdâna, în judeţul Dolj, acolo unde în urmă cu peste o săptămână o casă a fost distrusă în explozia unei pungi de metan acumulate sub imobil, indică în continuare, în unele zone, acumulări semnificative de metan, la mică distanţă sub dau şi deasupra nivelului solului. Autorităţile au izolat două gospodării, zonele fiind monitorizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurătorile realizate sâmbătă dimineaţă de echipajul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear în satul Bâzdâna, comuna Calopăr din judeţul Dolj indică în continuare prezenţa, în unele zone, a unor acumulări de metan în puţuri, la mică adâncime în sol dar şi deasupra nivelului solului.

În gospodăria unde în urmă opt zile s-a produs deflagraţia, în zona puţului, la 10 centimetri adâncime, concentraţia de metan este de sută la sută, în timp ce la cinci centimetri deasupra puţului concentraţia de metan scade la 3,5%.
 
În aceeaşi gospodărie, în zona fântânii măsurătorile indică 36% metan la 10 centimetri adâncime şi 6% metan la 5 centimetri deasupra. În camera de zi concentraţia de metan este de 47%, în timp ce concentraţii mai mici de gaz au fost măsurate, duminică, în interiorul beciului şi la colţul casei. 
 
În alte şase gospodării aparatele de măsură au indicat diverse concentraţii de gaz, în una dintre acestea fiind descoperită o instalaţie improvizată e captare a gazului. Aceasta gospodărie şi încă una în care s-a identificat metan în interiorul puţului au fost izolate şi sunt monitorizate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr. 
 
Măsurătorile realizate duminică în alte opt gospodării din acelaşi sat nu au indicat prezenţa metanului.
 
Săptămâna trecută, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.
 
”Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective”, a afirmat, luni, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.