Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunţă că, în urma sesizării făcute de reprezentanţii Camerei Deputaţilor privind atacul asupra sistemului informatic al instituţiei, se fac cercetări, in rem, pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”La data de 30.01.2023 reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituţiei a fost supus unui atac informatic. În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj”, a transmis, marţi, DIICOT.
 
Sursa citată a precizat că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Articolul invocat prevede că se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor ”informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”.
 
”Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi  adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, a adăugat DIICOT.

O breşă de securitate a avut loc marţi, pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar Secretariatul General al forului legislativ a anunţat că, în acest moment, nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor şi că se redactează o plângere la DIICOT. Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat despre breşa de securitate pe site-ul Camera Deputaţilor, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC. Instituţia colaborează, în acest moment, cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.