Un baraj antipoluant a fost montat în zona din Portul Constanţa unde s-a scundat barja încărcată cu peste 1.700 de tone de cărbune, iar specialiştii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) vor preleva probe de apă pentru a vedea dacă aceasta a fost poluată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autoritatea Navală Română (ANR) a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care barja s-a scufundat. 
 
"După scufundare s-a luat măsura preventivă a instalării unui baraj antipoluant, în vederea limitării poluării, după cum se procedează în asemenea situaţii. Conform informaţiilor deţinute, la momentul producerii evenimentului, barja era încărcată cu circa 1.700 tone cărbune antracit, ce avea ca destinaţie Portul Brčko, Bosnia-Herţegovina. În acest moment nu se cunosc cu exactitate cauzele scufundării barjei, acestea urmând a fi determinate în urma cercetării demarate în cadrul Autorităţii Navale Române, după descărcarea mărfii şi ranfluarea barjei”, a transmis ANR.
 
Toate costurile operaţiunii vor fi suportate de proprietarul barjei. 
 
"Costurile operaţiunilor descrise se află în sarcina armatorului (proprietarului). Din aceste considerente, reprezentantul proprietarul barjei se află deja în Portul Constanţa, unde în colaborare cu autorităţile române va iniţia paşii necesari în vederea realizării operaţiunilor menţionate”, a precizat Autoritatea Navală.
 
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, a precizat că în urma acestui incident pot apărea modificări în compoziţia apei. 
 
"Prin faptul că 1.700 tone cărbune au ajuns în apa din acvatoriul portuar se poate spune că este posibil să apară o modificare a compoziţiei apei. Din discuţiile purtate cu ABADL, vor preleva probe şi vor face analize”, a afirmat Steluţa Popescu. 
 
O barjă pavilion Germania s-a scufundat, marţi după-amiază, în Dana 99 a Portului Constanţa.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.