Apele Române anunţă, miercuri, că, în bazinul hidrografic Bârzava, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, la staţia Gătaia fiind 50 l/mp. Vârful viiturii este aşteotat în cursul zilei de miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la staţia hidrometrică Tirol pe râul Fizeş; 50 l/mp -la staţia hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la staţia hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la staţia hidrometrică Gătaia şi iar mâine, prin propagare până la ieşirea din ţară, va ajunge la staţia hidrometrică Partoş”, anunţă Apele Române.

Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, ”se înregistrează importante creşteri de debite şi niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depăşiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundaţie)”.

”Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineaţă cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Gătaia.  Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la staţia hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depăşită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendinţa este de creştere”, mai anunţă Apele Române.

Specialiştii apreciază că, potrivit prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăşi coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig”.

”Având în vedere creşterea acestor niveluri şi presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă şi permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie). Echipele de intervenţie operativă de la Apele Române Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace şi utilaje specifice”, mai anunţă instituţia.

Încă din cursul nopţii Formaţia de Intervenţii a ABA Banat şi Formaţiei de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia şi monitorizează în teren evoluţia situaţiei hidrologice.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.