Cincizeci de case şi 175 de gospodării din unsprezece comune din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţii, în urma ploilor abundente, traficul pe DN 2 (E 85) fiind închis pe sectorul Domneşti-Adjud, după ce râul Trotuş a ieşit din matcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, cea mai recentă raportare arată că au fost inundate 175 de gospodării şi 50 de case din unsprezece comune din judeţ: Boloteşti, Broşteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariştea, Ţifeşti, Vârteşcoiu, Câmpineanca, Rugineşti, fiind afectate şi oraşele Adjud, Odobeşti şi Mărăşeşti.

Totodată, din cauza inundaţiilor, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00, a fost închisă circulaţia pe DN 2 (E 85), pe sectorul Domneşti - Adjud, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.

De asemenea, a fost închisă circulaţia feroviară pe Magistrala 500 Bucureşti - Suceava, între kilometri 239+100 - 239+700.

În zona comunei Câmpineanca a fost închis drumul comunal 142 după ce pârâul Pietroasa a ieşit din matcă şi a inundat şoseaua.

La Vârteşcoiu, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar vineri dimineaţă se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud şi comunele Vârteşcoiu şi Răcoasa.

Conform măsurătorilor, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Adjudul Vechi - 134,8 litri/metru pătrat, Vidra - 61 de litri/metru pătrat şi Fitioneşti - 51,5 litri/metru pătrat, cantităţi căzute într-un timp foarte scurt.

"Pentru limitarea efectelor inundaţiilor, autorităţile au intervenit cu 245 de oameni (202 din cadrul MAI şi 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă) şi 74 de mijloace autospeciale, utilaje, motopompe. Rămâne în vigoare, până la ora 18.00, avertizarea hidrologică de cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna. Se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică, în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, dacă situaţia va impune", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Paul Bândar.

Joi seară, un bărbat în vârstă de 73 de ani, din comuna Rugineşti, judeţul Vrancea, a murit după ce a căzut într-un şanţ de colectare şi a fost luat de apă, fiind găsit după mai bine de o oră, la o distanţă de aproximativ 150 de metri, sub un podeţ. Un echipaj SMURD a încercat să îl resusciteze, fără succes însă.

Tot joi seară, numărul gospodăriilor afectate de inundaţii era de aproximativ 120, iar traficul pe DN 2 (E 85) era îngreunat pe mai multe porţiuni din cauza apei acumulate pe şosea.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, o nouă avertizare cod roşu de inundaţii, care vizează judeţele Neamţ, Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Moldovei aferenţi sectorului aval Staţiei Hidrometrice Gura Humorului, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului Staţiei Hidrometrice Lespezi, în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Drăgeşti (judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi), Bârlad - bazin superior (în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Vaslui) - judeţele Iaşi, Vaslui şi Neamţ.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi vine în completarea codului roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabil de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

Tot până vineri, la ora 18.00, este valabilă şi o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat, mai ales în zona de munte, 80-100 de litri pe metru pătrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.