Cinci persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, trafic de persoane şi proxenetism, acestea fiind acuzate că împrumutau sume de bani cu o dobândă lunară de 20%. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit arme de foc, cuţite, săbii, peste 64.000 de lei şi de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2016, mai multe persoane au iniţiat şi constituit, pe raza judeţelor Dolj şi Argeş, un grup infracţional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicaţi atât liderul, cât şi alţi patru membri ai grupării care aveau atribuţii în colectarea sumelor de bani (împrumuturi şi dobânzi). 
 
“În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la ameninţări şi şantaj pentru a le recupera şi percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plăţii dobânzii”, se arată în comunicat.
 
Sursa citată menţionează că în perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre persoanele implicate au constrâns o femeie, prin acte de violenţă şi ameninţare, să practice prostituţia în locuinţă din Piteşti şi au beneficiat de sumele de bani obţinute de către aceasta.
 
De asemenea, la data de 15 decembrie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce primea suma de 2.300 de lei, care reprezenta dobânda lunară percepută pentru un împrumut. De asemenea, asupra inculpatului a fost descoperită suma de 9.709 lei, reprezentând dobânzi încasate pentru împrumuturile acordate, două cuţite, un box şi un înscris olograf conţinând identităţi de persoane şi sume împrumutate.
 
Tot pe data de 15 decembrie, anchetatorii au făcut 17 percheziţii domiciliare în judeţele Dolj şi Argeş, în urma cărora au fost ridicate sumele de 64.848 de lei, 64.565 de euro, 6.020 de lire sterline, patru autoturisme, înscrisuri olografe conţinând identităţi de persoane împrumutate si sumele acordate cu împrumut, carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate împreună cu codurile PIN aferente, precum şi acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate (reţinute de către membrii grupării ca şi gaj).
 
Totodată, au mai fost indisponibilizate cinci pistoale (dintre care patru cu muniţie neletală şi unul cu glonţ), o puşcă cu muniţie neletală, obiecte şi corpuri contondente şi tăietor-înţepătoare (cuţite, săbii, machete, suliţe, bâte si bastoane telescopice), sisteme informatice, un grinder, un joint şi patru comprimate de medicamente.
 
Cele cinci persoane vor fi prezentate Tribunalului Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.