Cinci bărbaţi au fost reţinuţi şi două femei au fost puse sub control judiciar de procurorii DIICOT Galaţi, care au destructurat, în urma unor percheziţii, o grupare specializată în trafic de minori şi trafic de persoane. Ei ar fi racolat tinere, între care şi minore, prin metoda "Loverboy", pe care le duceau îb Braşov, Galaţi şi Germania, unde le exploatau sexual. Unele dintre victime au fost lăsate să revină în România doar după ce suspecţii au aflat că rudele acestora au sesizat autorităţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus, duminică, reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 53 de ani, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de minori şi trafic de persoane, în formă continuată.

La aceeaşi dată, procurorii DIICOT  - Serviciul Teritorial Galaţi le-au pus sub control judiciar pe două inculpate, una în vârstă de 28 de ani (cunoscută cu antecedente penale în Germania) şi cealaltă de 24 de ani (fără antecedente penale), pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane.

"În fapt s-a reţinut că, perioada 2014 - iulie 2019, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, prin inducere în eroare, utilizând metoda „Loverboy”, trei persoane vătămate minore (una dintre ele diagnosticată cu diabet) pe care prin constrângere psihică şi fizică, prin menţinere în eroare şi şantaj emoţional, limitându-le libertatea de comunicare şi mişcare, le-au transportat, transferat, adăpostit, primit, supravegheat şi controlat în scopul exploatării sexuale, pe diferite perioade de timp, în diferite locaţii Germania", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de DIICOT.

De asemenea, în perioada 2015 - aprilie 2019, inculpaţii au recrutat prin inducere în eroare, utilizând aceeaşi metodă „Loverboy”, alte cinci victime majore, pe care prin violenţă fizică şi verbală, le-au transportat, transferat, adăpostit, primit, supravegheat şi controlat în scopul exploatării sexuale, pe perioade diferite de timp, în diferite locaţii din municipiile Braşov şi Galaţi, precum şi pe teritoriul Germaniei.

Sumele de bani obţinute de membrii grupului din activitatea infracţională au fost stabilite la peste 310.000 de euro.

Conform DIICOT, unele dintre victimele majore şi minore au fost lăsate să revină în România doar în momentul în care inculpaţii au aflat că rudele tinerelor au formulat plângeri la organele de urmărire penală.

Duminică, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au făcut şapte percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi şi Vaslui, cu ocazia cărora au fost identificate şi ridicate sumele de 1.140 lire sterline şi 52.000 euro, bijuterii de aur, accesorii a unor branduri de lux, un pistol Walter P22 calibru 9 mm, o sabie, 8 doze de droguri de mare risc şi mijloace materiale de probă (înscrisuri, medii de stocare etc.).

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, prin indisponibilizarea a două autoturisme cu o valoare estimativă de 60.000 de euro.

După percheziţii, la sediul DIICOT Galaţi au fost duse 17 persoane, pentru audieri. Luni, cei cinci inculpaţi reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Brăila, S.C.C.O. Vrancea, S.C.C.O. Vaslui, poliţiştilor din cadrul Inspectorului de Poliţie al Judeţului Galaţi şi Vaslui, precum si cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi şi Vaslui.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.