Cele 14 persoane reţinute de procurorii DNA în cazul permiselor de conducere obţinute fraudulos şi al înmatriculărilor ilegale de vehicule de la Suceava au fost arestate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii Tribunalului Suceava au admis, vineri, propunerea procurorilor DNA şi au emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele persoanelor implicate în dosarul permiselor de conducere obţinute fraudulos şi al înmatriculărilor ilegale de la Suceava. 

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 26 şi 27 noiembrie 2020, a unui număr de 14 inculpaţi în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere şi înmatricularea autoturismelor”, a anunţat DNA.

Au fost arestaţi: 

- OBREJA RADU IONUŢ, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- luare de mită (4 fapte),

- dare de mită,

- spălare a banilor,

- MARTIN MIHAIL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

- favorizarea făptuitorului,

- luare de mită,

- acces ilegal la un sistem informatic,

BLÎNDU CRISTIAN, ofiţer de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:

 - constituire a unui grup infracţional organizat,

 - spălare a banilor,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- luare de mită (2 fapte),

MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- spălare a banilor,

MIHĂIESCU IULIAN-FLORIN, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- luare de mită (2 fapte)

- spălare a banilor,

MIHĂIESCU LEON-IONUŢ, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- luare de mită (2 fapte),

PASCAL ANAMARIA, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- luare de mită,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),

- complicitate la luare de mită (6 fapte),

Persoană fizică, instructor auto autorizat şi administrator al unei şcoli de şoferi, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- complicitate la luare de mită (3 fapte),

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),

- complicitate la luare de mită (5 fapte),

Persoană fizică, instructor auto autorizat, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),

- complicitate la luare de mită (2 fapte),

Persoană fizică, pentru comiterea a două infracţiuni de spălare a banilor,

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- complicitate la luare de mită.

Conform procurorilor, ”în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuţ, în calitatea menţionată mai sus, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor”.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500  euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

”O situaţie specială este cea a  inculpatului Obreja Radu-Ionuţ, persoană care, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro. În marea majoritate a situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută”, susţin procurorii.

Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuţ. Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuţ, şeful Compartimentului permise Suceava şi pe complicii săi.

Acesta l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie,  i-ar fi oferit  date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie, l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie, i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere.  Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

La data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit,  în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere.

În cauză se mai desfăşoară acte de urmărire penală faţă de un număr de 18 persoane.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.