Autorităţile locale din judeţele Dolj, Olt, Gorj şi Mehedinţi au activat comandamentele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi susţin că sunt pregătite să intervină, după ce meteorologii au avertizat că vor temperaturi mai mari de 40 grade Celsius pentru zona de sud-vest a României. Astfel, la nivelul localităţilor au fost înfiinţate puncte temporare de prim-ajutor, iar serviciile judeţene de ambulanţă şi-au suplimentat echipajele. Şi autorităţile din Timiş şi Caraş-Severin au făcut pregătiri pentru perioada de caniculă, deschizând puncte de prim-ajutor şi avertizând populaţia, totodată urmâmd să facă controale mai multe la societăţi comerciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judeţul Dolj este vizat de o avertizare de cod portocaliu de caniculă, meteorologii anunţând maxime termice de 37...39 de grade şi pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Astfel, reprezentanţii Prefecturii Dolj şi Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au luat legătura cu autorităţile publice locale încă de miercuri pentru a se stabili un plan de măsuri la nivel judeţean.

“La nivelul oraşelor şi municipiilor au fost amenajate puncte de prim ajutor, în general în sediile primăriilor, farmaciilor. În Dolj, există 34 de puncte de prim ajutor, 27 permanente şi şapte temporare, cinci dintre acestea fiind pe raza municipiului Craiova, fiind asigurată asistenţă medicală şi rezerve de apă de către reprezentanţii Primăriei Municipiului Craiova”, a declarat subprefectul judeţului Dolj, Cristian Şovăilă.

De asemenea, în caz de necesitate, doljenii pot solicita ajutor şi în farmaciile din judeţ, dar şi la cele şapte centre de permanenţă.

Programul de lucru cu publicul la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj din Craiova va fi prelungit timp de două zile. De asemenea, o echipă formată din inspectori de muncă asigură permanenţa pentru evenimentele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ei urmând să verifice şi dacă angajatorii vor oferi apă rece salariaţilor în perioada caniculară.

Sub avertizare de cod portocaliu de temperaturi caniculare se află şi judeţul Olt.

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt a luat decizia suplimentării numărului de echipaje care vor interveni în perioada zilelor caniculare.

"Echipajele vor lucra suplimentar, vor fi efectuate ore suplimentare. Am suplimentat cu câte un echipaj pe fiecare staţie şi substaţie. De obicei, avem 22 - 23 de echipaje, acum o să avem 25 - 26 de echipaje pe judeţ pregătite să intervină. Ne aşteptăm la o creştere a numărului de solicitări, în perioada următoare, mai ales că temperaturile vor urca foarte mult. În această perioadă caniculară, bolile cronice se decompensează, iar oamenii, mai ales cei sensibili la climă, se resimt. Noi suntem pregătiţi să facem faţă solicitărilor, avem stoc de medicamente, de materiale sanitare şi soluţii perfuzabile”, a declarat Marinela Prina, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Olt.

Deşi judeţul Gorj nu se află sub avertizare de cod portcaliu de caniculă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au luat deja măsuri de prevenire a situaţiilor speciale ce pot apărea în această perioadă.

“Ne-am asigurat că la nivelul spitalelor există stocuri de medicamente de urgenţă, dar şi pentru afecţiunile patologice care se pot înrăutăţi în această perioadă caniculară. De asemenea, s-au instituit puncte de prim ajutor în oraşele şi municiipiile din judeţ, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au fost instituite două rezerve a câte 300 metri cubi de apă potabilă. Cei de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean au suplimentat fiecare tură cu câte o ambulanţă funcţională, fiind verificate şi instalaţiile de aer condiţionat din acestea”, a declarat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

În judeţul Mehedinţi vor fi activate 13 puncte de prim ajutor şi de distribuţie a apei potabile, zece în Drobeta Turnu Severin şi câte unul în localităţile Orşova, Strehaia şi Vânju Mare.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor lua măsuri preventive pentru contracararea riscului de incendiu la fondul forestier, culturi agricole de cereale şi terenuri cu vegetaţie uscată, vor face verificări privind funcţionarea optimă a reţelelor de alimentare cu apă din judeţ, a nivelului şi a calităţii apei din fântâni, precum şi asigurarea surselor suplimentare de apă (din puţuri, izvoare, etc.) în caz de secetă, menţinându-se în stare de funcţionare hidranţii şi rampele de alimentare a autospecialelor pe cursurile de apă, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi.

Şi autorităţile din judeţele Timiş şi Caraş- Severin au făcut pregătiri pentru perioada de caniculă prin deschiderea de puncte de prim- ajutor, controale la societăţi comerciale şi avertizarea populaţiei.

Astfel, în judeţul Timiş au fost deschise cinci puncte de prim-ajutor, patru dintre acestea fiind în Timişoara, în Piaţa 700, în Piaţa Iosefin, în clădirea Operei Române şi la Poşta Mare, dar şi la Lugoj, în incinta clădirii  Casei Sindicatelor.

În fiecare dintre aceste puncte de prim-ajutor se distribuie apă şi un cadru medical este pregătit să acorde îngrijiri celor care au de suferit din cauza căldurii.

În cazul în care primari din judeţ vor solicita, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat” sunt pregătiţi să monteze corturi de prim-ajutor, însă acest lucru nu a fost deocamdată solicitat.

Judeţul Timiş se află sub avertizare cod galben de caniculă, iar la ora transmiterii acestei ştiri, în Timişoara se înregistrau 34 de grade Celsius. De asemenea, a fost trimisă şi o atenţionare meteo de vânt puternic.

Şi în judeţul Caraş-Severin autorităţile spun că sunt pregătite să intervină. Aici s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în situaţia în care sunt prognozate 37 de grade Celsius, iar judeţul este sub cod portocaliu de caniculă.

La fel ca în judeţul Timiş, la solicitarea primarilor localităţilor se vor deschide puncte de prim-ajutor şi a fost avertizată populaţia cu privire la întreruperea lucrului în aer liber la miezul zilei.

Unităţile spitaliceşti sunt pregătite să asigure un răspuns eficient pe perioada caniculei, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Caraş-Severin va intensifica în această perioadă controalele privind respectarea condiţiilor de muncă ale salariaţilor.

Nici în judeţul Timiş, şi nici în Caraş-Severin nu a fost necesară, până în acest moment, intervenţia ambulanţei la persoane care să fi leşinat din cauza căldurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.