Aproximativ 500 de angajaţi ai RADET, inclusiv directorul Valentin Viţalariu, protestează marţi în faţa sediului Guvernului, după ce ELCEN a instituit poprire pe conturi, ceea ce duce la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii şi ar putea afecta furnizarea căldurii în următorul sezon rece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul RADET a declarat că oamenii nu au ieşit în stradă pentru salarii, ci pentru a atrage atenţia Guvernului că dacă problema popririlor succesive nu se va rezolva, se va ajunge la colaps.

Valentin Viţalariu a spus că a venit la protest pentru că atât timp cât oamenii din subordinea lui au ieşit să semnaleze Guvernului situaţia dramatică în care s-a ajuns, el nu putea să nu li se alăture.

Directorul RADET a atenţionat că în prezent abia mai sunt bani pentru plata salariilor, dar că nu acesta este motivul pentru care protestează, pentru că datoria lui nu este să dea salariile, ci să poată asigura furnizarea căldurii pentru bucureşteni.

Viţalariu a mai spus că, din cauza popririlor succesive, şi anul trecut au fost împiedicate reparaţiile, iar dacă acest lucru nu se va remedia, există riscul ca bucureştenilor să nu li se mai poată asigura încălzirea în sezonul rece.

Preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET Bucureşti, Ioana Stoica, a declarat că angajaţii RADET vor ca Guvernul să audă că instituţia nu poate funcţiona cu conturile blocate.

“Anul trecut, salariaţii au scos bani din buzunarul lor ca să ţină sistemul funcţional. Nu avem bani de reparaţii şi nu garantăm că putem  asigura serviciul de încălzire”, a spus Ioana Stoica.

⁠⁠⁠ O delegaţie a protestatarilor a intrat la discuţii în sediul Guvernului.

Sindicatul Liber Independent din RADET a anunţat că marţi, miercuri şi joi  vor fi organizate pichete la sediul Guvernului şi la cel al societăţii Electrocentrale Bucureşti. Protestatarii sunt nemulţumiţi că Electrocentrale a cerut poprirea conturilor în proporţie de 100 la sută, inclusiv pe salariile angajaţilor şi plăţile curente.

La jumătatea lunii aprilie, Consiliul de Admnisitraţie al companiei Elcen, controlată de către Ministerul Energiei, a decis să respingă solicitarea RADET, regie deţinută de Consiliul General al Capitalei, de a ridica poprirea de 100 la sută pe conturile bancare ale regiei, în condiţiile în care furnizorii Elcen cer în instanţă plata a 500 de milioane de lei, iar RADET nu poate plăti din datorii pentru că autorităţile locale din Bucureşti nu au plătit subvenţia.

În prezent, RADET este obligată să plătească Elcen 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform unui protocolul încheiat între Primăria Bucureşti, RADET şi Elcen în 2008, în urma unei decizii a Tribunalul Bucureşti din mai 2015. 

În plus, Elcen deţine împotriva RADET un alt titlu executoriu în valoare de 1,5 miliarde de lei. În total, RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către Elcen. 

RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar 95% dintre consumatori sunt casnici. Regia furnizează căldură şi apă caldă pentru circa 570.000 apartamente, în care locuiesc 1,22 milioane de bucureşteni, potrivit ultimelor date disponibile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.