Aproape 27 de tone de tutun vrac şi în diferite stadii de prelucrare au fost descoperite şi ridicate de poliţişti, în prima parte acestui an, reprezentând o creştere cu 630% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Poliţia Română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, aproape 27 de tone de tutun vrac şi în diferite stadii de prelucrare au fost descoperite şi ridicate de poliţişti, în prima parte a anului 2019, reprezentând o creştere cu 630% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea accizei aferente acestei cantităţi de tutun depăşeşte 11 milioane de lei.

Dacă această cantitate de tutun ar fi fost folosită în producţia ilegală de ţigarete ar fi dus la introducerea pe piaţa neagră a peste 38 de milioane de ţigarete, a căror valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 20 de milioane lei.

Alte peste 12 milioane de ţigarete au fost indisponibilizate în acelaşi interval de timp, 1.066 de persoane fiind cercetate în 862 de dosare penale, instrumentate de poliţişti pe această linie.

Totodată, au fost constatate 932 de infracţiuni (821 prevăzute de Codul vamal, 61 prevăzute de Codul fiscal şi 50 de infracţiuni de evaziune fiscală) şi s-au aplicat 1.187 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

Poliţiştii din cadrul structurilor de investigare a criminalităţii economice au acţionat, fie individual, fie în colaborare cu reprezentanţii altor structuri ale Poliţiei Române (ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi de la combaterea criminalităţii organizate) efectuând, la nivel naţional, acţiuni specifice pentru descoperirea activităţilor ilegale din acest domeniu.

Astfel, în 15 martie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au făcut 98 de percheziţii, în 22 de judeţe şi în Capitală, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii cu destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană.

În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locaţii clandestine din ţară şi transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat.

Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.

În urma activităţilor, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 15 tone de tutun (în diferite stadii de prelucrare), 17.361 de ţigarete, 13 instalaţii artizanale de prelucrat tutun, peste 35.000 de tuburi de ţigarete, precum şi 174.200 de lei şi 3.000 de euro.

În acest caz au fost audiate peste 60 de persoane, cinci dintre ele fiind plasate sub control judiciar.

La rândul lor, poliţiştii de la transporturi au făcut, în 6 martie, 1.050 de percheziţii pe colete trimise prin corespondenţă, acestea vizând traficul cu tutun prelucrat şi eludarea plăţii accizei la bugetul de stat.

Aceste acţiuni au avut la bază o documentare informativă minuţioasă, reuşindu-se astfel confiscarea a 1.600 de kilograme de tutun prelucrat, supus accizării. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de euro.

De asemenea, în urma percheziţiilor au mai fost identificate tuburi şi filtre pentru ţigarete, dar şi o maşină de fabricat ţigarete. Dacă toate acestea ar fi ajuns la destinatari, s-ar fi putut confecţiona aproape 2.000.000 de ţigarete contrafăcute (estimativ, aproape două TIR-uri) care ar fi ajuns pe piaţa neagră din România, putând afecta, totodată, sănătatea consumatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.