Peste 150 de obiecte de patrimoniu, care provin din perioadele dacică şi romană şi care ar fi fost furate din situri arheologice din sudul Transilvaniei, au fost recuperate de poliţiştii din judeţul Alba de la o persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia Judeţeană Alba a anunţat, miercuri, că poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de provenienţă arheologică care s-au dovedit a aparţine Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond.

”Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015-2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) şi se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os)”, arată sursa citată.

Obiectele au fost expertizate de specialişti de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, care au concluzionat că aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, respectiv statului român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Potrivit sursei citate, tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituţie să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Naţional şi de restaurare în vederea valorificării muzeale şi ştiinţifice.

Poliţiştii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au intrat cu detectoare de metale şi le-au utilizat în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, fiind suspectate de distrugere şi furt calificat, dar vor stabili şi cum au ajuns obiectele la persoana de la care au fost recuperate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.