Poliţiştii din Alba au indisponibilizat 67 de tone de îngrăşăminte chimice, care erau depozitate în loc public, neprotejat, şi în apropierea unor recipiente cu motorină. Proprietarul acestora, un localnic din comuna Unirea, este cercetat penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poiţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au depistat, pe raza localităţii Măhăceni, comuna Unirea, 67,5 tone de îngrăşăminte chimice, depozitate de proprietarul lor, un agricultor din localitate, într-un loc neprotejat, pe domeniul public.
Mai mult, în apropierea acestora, poliţiştii au găsit mai multe recipiente cu motorină.

”Prin depozitarea îngrăşămintelor în apropierea combustibilului exista posibilitatea contaminării şi transformării acestora în material explozibil. Totodată, poliţiştii au constatat că, prin ambalarea necorespunzătoare a îngrăşămintelor chimice, s-ar fi creat premisele pierderilor de substanţă activă, iar prin depozitarea în locuri neprotejate, neîmprejmuite şi pe domeniul public, ar fi existat riscul sustragerii sau intrării în contact cu materiale incompatibile sau cu surse de căldură şi de foc”, a transmis, vineri, Poliţia Română.

Sursa citată a precizat că, propietarului îngrăşamintelor, un bărbat de 47 de ani din comuna Unirea, i-a fost întocmit dosar penal şi este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate”, iar întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice a fost indisponibilizată.

Totodată, poliţiştii reamintesc regulile privind depozitarea şi folosirea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor:

• Îngrăşămintele chimice şi produselor de protecţie a plantelor trebuie depozitate numai ambalate şi în locuri protejate, conform art. 98 alin. 3 lit. a, din OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului;
• Producătorii agricoli şi prestatorii de servicii de protecţie a plantelor au obligaţia de a returna furnizorilor toate ambalajele recuperabile, imediat ce sunt golite de conţinut;
• Este interzisă comercializarea produselor de protecţie a plantelor fără etichete, cu etichete necorespunzătoare sau în ambalaje neautorizate;
• Producătorii sau deţinătorii de deşeuri au obligaţia de a efectua operaţiuni de tratare sau de a transfera aceste operaţiuni operatorilor economici autorizaţi care desfăşoară acest tip de activităţi sau unui operator public sau privat de colectare a deşeurilor;
• Abandonarea deşeurilor este interzisă

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.