Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău a anunţat că măsurătorile făcute în urma incendiului izbucnit pe platforma unei societăţi de reciclare din Buzău au arătat depăşiri mici la indicatorii privind calitatea aerului, mai exact la monoxid de carbon. Incendiul a fost stins miercuri după-amiază, iar pompierii spun că focul a pornit, cel mai probabil, de la scântei mecanice produse de un utilaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

APM Buzău a arătat că, în urma incendiului izbucnit pe amplasamentul SC Romrecycling, a solicitat Laboratorului din cadrul A.P.M. Prahova să realizeze determinări în vederea stabilirii nivelului calităţii aerului în zona afectată, iar în urma măsurătorilor s-a constatat că indicii de calitate a aerului au fost cu puţin depăşiţi.

"Au fost realizate 3 determinări cu analizorul mobil, indicatorii monitorizaţi fiind cei specifici incendiilor şi anume: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă (HCHO), metanol (CH4O), fenol (C6H6O). Măsurătorile au fost realizate în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul precum şi în zona locuită din apropiere. După prelucrarea datelor, a reieşit că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depăşeşte cu puţin concentraţia maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, faţă de concentraţia maximă admisibilă de 6,000 mg/mc). Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi s-au situat mult sub valorile admisibile", a transmis, miercuri, Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

Comisariatul Gărzii de Mediu Buzău urmează să dea sancţiuni împotriva societăţii unde a avut loc incendiul, dar numai după stabilirea cauzelor acestuia.

Pompierii buzoieni au lucrat, şi miercuri, la lichidarea ultimelor focare de incendiu în curtea societăţii. Aceştia au înlăturat elementele metalice rezultate în urma focului pentru a stinge şi ultimele porţiuni din spuma poliuretanică folosită la izolarea carcaselor de frigidere care mai ardeau mocnit sub resturile metalice.

ISU Buzău a anunţat că incendiul a fost stins miercuri, la ora 15:00.

"Pentru stabilirea cauzei de incendiu s-au luat în calcul mai multe variante de lucru, dar cel mai probabil incendiul a izbucnit ca urmare a scânteilor mecanice produse de un utilaj", a transmis ISU Buzău.

De altfel, aceasta este şi concluzia la care a ajuns societatea căreia îi aparţineau deşeurile tehnologice şi care a făcut propria anchetă.

"Focul a pornit pe platforma pentru depozitarea carcaselor de frigidere provenite din deşeu tehnologic, activitatea de depozitare desfăşurându-se în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă apariţia unor scântei mecanice izbucnite în timpul operării unui utilaj. Alături de investigaţia autorităţilor, am demarat şi noi o anchetă internă pentru a înţelege cu exactitate contextul şi cauzele producerii incidentului, astfel încât să luăm măsurile necesare pentru a împiedica pe viitor astfel de situaţii", se arată într-un comunicat remis miercuri de GreenWee.

De asemenea, sursa citată afirmă că la declanşarea incendiului, toate procedurile de siguranţă au fost respectate în mod corespunzător şi nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită. Ca urmare a incendiului, a fost afectată o cantitate de aproximativ 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deşeu tehnologic.

"Suntem recunoscători echipelor de intervenţie prezente la faţa locului, care au acţionat cu maximă promptitudine şi responsabilitate pentru a stinge focul, cât şi celor care s-au implicat şi au oferit ajutorul în această situaţie. Vom face tot ceea ce este necesar a preveni pe viitor astfel de situaţii" se arată în comunicatul firmei.

Un incendiu de proporţii a izbucnit, marţi, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi unde erau depozitate carcase de frigidere, iar apoi s-a extins la hala din apropiere, focul cuprinzând în final 1.500 de metri pătraţi.

În urma incendiului, nu au fost persoane rănite, însă fumul dens şi negru rezultat a determinat autorităţile să avertizeze populaţia prin sistemul Ro-Alert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.