Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a anunţat sâmbătă, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere şi experţi convocată în urma accidentului din judeţul Ialomiţa soldat cu moartea a zece persoane, că, începând de luni vor fi făcute controale în trafic şi că va emite un ordin privind introducerea dispozitivelor de scanare a retinei, pentru a identifica oboseala şoferilor. El a precizat că tahograful TIR-ului implicat în accident a fost recuperat şi că e destul de avariat, dar a spus că nu crede că obpseala a foost cauza accidentului. Cuc a răspuns şi acuzaţiilor preşedintelui Klaus Iohannis ca urmare a accidentului, spunând că acesta nu îşi cunoaşte buune ţara şi invitându-l la o cafea pentru a-i explica stadiul autostrăzilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat decizii cu privire la adoptarea unor măsuri suplimentare faţă de reglementările care există în momentul de faţă pe partea de control pentru tahografe şi controlul care se exercită asupra TIR-urilor şi maşinilor de transport marfă.  În perioada imediat următoare, vorbesc de luni, se va forma un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general şi în dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele, acolo se va pleca. Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua când se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele pentru verificarea rimpiulor, dacă sunt respectaţi de şoferi. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale", a declarat Cuc după întâlnirea cu reprezenta,i al Poliţiei Rutiere şi cu experţi de la Registrul Auto Român, Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier şi Autoritatea Rutieră Română.

Răsvan Cuc a anunţat şi că va emite, un ordin de ministru privind introducerea dispozitivelor de scanare a retinei.

"Luni vom forma un grup de lucru şi, în regim de urgenţă voi emite un ordin de ministru prin care vom introduce dispozitive pentru scanarea retinei. Există astfel de dispozitive pe piaţă, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc aceste tiruri şi cât şi,  totodată, sunt nişte dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează în mod normal TIR-ul. Sunt măsuri de siguranţă care trebuie introduse suplimentar. Probabil la modelele noi de maşini sunt prevăzute cu astfel de sisteme dar sunt acele maşini care sunt mai vechi în exploatare care trebuie să beneficieze de aceleaşi sisteme şi elemente de siguranţă, ca şoferul să fie avertizat", a explicat Răzvan Cuc.

Referitor la accidentul produs în Ialomiţa, el a spus că, până la  terminarea anchetei, nu vrea să se pronunţe, dar nu crede că a fost oboseala de vină în cazul acestui incident. R

Cuc a precizat că tahograful TIR-ului a fost recuperat, că este avariat, dar că experţii încearcă să identifice datele, pentru a vedea viteza de deplasare cu care s-a încadrat în curbă şoferul.

El a comentat şi declaraţiile preşedintelui Iohannis, care a spus, referindu-se la accident, că lipsa de infrastructură ucide, la fel cum şi corupţia ucide, şi că ”această nepăsare criminală a PSD-iştilor costă vieţi, costă vieţi de român”.

Ministrul Transporturilor a precizat că, paralel cu drumul naţional pe care s-a produs accidentul, există şi autostrada A2 pe care ar fi putut circula şoferul de TIR

"Am constatat că preşedintele Iohannis, atât de prost îşi cunoaşte ţara încât nu îşi dă seama că paralel cu drumul naţional este autostradă, autostrada A2, pe care putea să meargă TIR-ul care a produs incidentul nefericit. A fost ruta pe care el a ales-o. Nu era trafic în acel moment, dar putea să folosească şi autostrada. Infrastructura mare există în paralel cu acest drum. Este vorba de ce alege fiecare şofer să folosească pentru deplasări. Dacă preşedintele nu este în stare şi nu are consilieri care îi pot explica ce presupune un proiect de infrastructură mare în România, o să îmi fac eu timp să îl primesc la o cafea în perioada următoare şi o să îi explic şi cu autostrăzile toate din România exact în se stadiu suntem şi unde ne situăm", a replicat ministrul Răsvan Cuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.