Evenimentul Zilele Filmului German va avea loc în perioada 3 - 9 noiembrie, la Cinemateca Eforie din Bucureşti, unde vor fi prezentate 15 dintre cele mai noi producţii cinematografice germane, iar primul invitat special anunţat pentru cea de-a 12-a ediţie este regizorul şi scenaristul Wolfgang Kohlhaase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Selecţia filmelor a fost realizată de actriţa Ozana Oancea. „Filmele sunt, aşa cum se cuvine, diverse, fără însă a atinge «extremele» dure. Vor fi filme cu personaje puternic conturate, complicate sau volatile, agile, dezinvolte sau visătoare, cu artişti, comunişti, cu aventurieri, perverşi, cu revoltaţi, cu disperaţi, cu tineri confuzi, cu maturi rătăcitori, cu bătrâni desprinşi de realitate”.

Fetsivalul va fi deschis cu proiecţia „In Zeiten des abnehmenden Lichts/ In Times of Fading Light”, regizat de Matti Geschonneck, după un scenariu de Wolfgang Kohlhaase bazat pe romanul omonim al lui Eugen Ruge. Filmul este prezent în selecţia de lungmetraje pentru cea de-a 30-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film. 

Acţiunea are loc în Berlinul de Est, în toamna anului 1989, când Wilhelm Powileit (Bruno Ganz) împlineşte 90 de ani, aniversare pe care o întâmpină cu un calm plin de stoicism. Comunist convins de mai bine de 75 de ani, pe vremuri a fugit din Germania nazistă, exilându-se în Mexic. Wilhelm continuă să se amăgească, nerecunoscând că idealul său de lume mai bună nu a fost decât o himeră, iar marile speranţe de odinioară au sfârşit înăbuşite de birocraţie şi frică. În timp ce pionerii vin să-i aducă omagii şi să-l decoreze, generaţia tânără pleacă din ţară, totul în jur pare să se năruiască anunţând, de fapt, căderea Republicii Democrate Germane şi a Marelui Bloc Comunist. 

Wolfgang Kohlhaase, regizor de film şi scenarist, este cunoscut publicului pentru „Sommer vorm Balkon/ Summer in Berlin” (2005), „Die Stille nach dem Schuß/ The Legend of Rita” (2000) şi „Der schweigende Stern/ First Spaceship on Venus” (1960). Născut în 1931 şi distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani (între care Ursul de Aur pentru întreaga activitate, primit în 2010 la Berlinale), Kohlhaase va fi prezent la Bucureşti şi se va întâlni cu spectatorii după proiecţia filmului de deschidere.

Cea de-a 12-a ediţie a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut. Biletele au fost puse deja în vânzare şi pot fi cumpărate de la casele de bilete ale Cinematecii Eforie şi Union.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.