Un single obscur al unui DJ britanic necunoscut a stabilit un record de vânzare pe site-ul colecţionarilor de muzică Discogs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O copie a „Choose Your Weapon” al lui Scaramanga Silk a fost vândută pentru 41.095 de dolari (30.000 de lire sterline) în luna decembrie, iar site-ul a făcut anunţul săptămâna aceasta, scrie BBC.

Single-ul, lansat în 2008, a depăşit ca preţ o copie „Black Album” al lui Prince, care a fost vândută prin acest site în 2018 pentru 27.500 de dolari.

Locul al treilea este ocupat acum de un exemplar „Love Me Do” al The Beatles, pe care numele lui Paul McCartney este scris greşit, vândut în 2017 pentru 15.410 dolari.

Scaramanga Silk, care doreşte să îşi menţină identitatea ascunsă şi spune că este influenţat de Aphex Twin şi The Prodigy, a declarat că nu s-ar plasa vreodată alături de The Beatles sau Prince. El a crezut, iniţial, că este vorba despre o glumă. 

„Cineva de la Discogs mi-a dat un mesaj săptămâna trecută, spunându-mi că au avut această vânzare şi m-am gândit că vreunul dintre prietenii mei a pus ceva la cale, pentru că părea ridicol. Apoi am vorbit cu ei şi erau şi ei la fel de surprinşi ca mine. Sunt încă uimit, este una dintre chestii bizare care se pot întâmpla, încă încerc să procesez”, a spus DJ-ul.

El a adăugat că reprezentanţii site-ului nu pot oferi detalii despre cumpărător şi vânzător.

În urma anunţului privind vânzarea, pe site au apărut diverse speculaţii, inclusiv comentarii potrivit cărora Silk a cumpărat el însuşi albumul pentru a se promova, iar un colecţionar a presupus că poate fi vorba despre un truc al artistului Banksy.

Discogs a confirmat pentru BBC că vânzarea este reală şi că nu este cunoscută identitatea cumpărătorului.

Puţine discuri au fost cumpărate pentru sume mai mari. Între ele, unele înregistrate de The Beatles, Wu-Tang Clan, Elvis Presley, The Rolling Stones şi Jimi Hendrix.

Singura copie a albumului „Once Upon a Time in Shaolin” al grupului Wu-Tang Clan a fost vândută pentru 2 milioane de dolari, în 2015, omului de afaceri Martin Shkreli, care a fost ulterior închis pentru o fraudă.

Copia personală a lui Ringo Starr a „The White Album” (The Beatles), cu numărul 0000001, a fost vândută la o licitaţie în acelaşi an pentru 790.000 de dolari.

Pentru că baza Discogs constă în mare parte din discuri uzate, Silk nu va primi niciun ban din vânzare, lucru despre care a recunoscut că e „frustrant”.

„Cineva profită masiv de pe urma muncii mele”, a spus DJ-ul, ascultat acum în medie de 195 de utilizatori Spotify, după ce a fost în atenţia presei câteva zile. Single-ul lui de debut a fost lansat în doar 20 de copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.