Un producător de încălţăminte din statul american California a retras din comerţ un model de bocanci, după ce un client a descoperit că tălpile acelor articole lasă pe pământ sau în zăpadă urme în forma unor mici svastici, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotografiile cu urmele lăsate de acel model de bocanci au devenit virale după ce au fost publicate de un utilizator al platformei Reddit.

Conal International Trading Co, compania care produce bocancii în cauză, a prezentat scuze publice şi a retras din comerţ toate loturile cu acel articol de încălţăminte.

Compania a spus că incidentul ”nu a fost în niciun caz unul cu intenţie” şi reprezintă ”o eroare evidentă” făcută de o manufactură din China.

”Nu vom mai vinde niciuna dintre perechile de bocanci care lasă acele urme. Nu am crea niciodată un design care să promoveze ura. Nu promovăm ura în compania noastră”, au transmis reprezentanţii firmei americane.

Fotografiile publicate de utilizatorul platformei Reddit au fost vizionate de peste 2 milioane de ori, generând controverse şi un val de nemulţumire pe reţelele de socializare.

”A existat un aspect de care nu mi-am dat seama atunci când mi-am comandat o nouă pereche de bocanci”, a scris utilizatorul platformei Reddit.

”Talpa în sine nu prea seamănă cu svasticile, însă urmele pe care ea le lasă pe pământ nu pot fi confundate cu altceva. Oricine fabrică acele tălpi ar fi trebuit să înţeleagă acest detaliu”, a adăugat el.

Site-ul grupului Amazon, pe care erau comercializaţi acest model de bocanci, denumit ”Polar Fox” (”Vulpea polară”), înainte de retragerea lor din comerţ, a fost ”inundat” în ultimele zile cu mesaje conţinând glume inspirate din universul filosofiei naziste. 

Un internaut a scris că aceşti bocanci sunt ”Heily recommended” (”foarte recomandaţi” - joc de cuvinte, ce se bazează pe omonimia dintre salutul nazist ”Heil” şi termenul american elogiativ ”highly”, n.r.), iar un altul a afirmat că bocancii în cauză merită nota ”nein out of 10” (”nota 9 din 10” - joc de cuvinte bazat pe omonimia dintre cifra nouă - scrisă ”nine” în limba engleză - şi negaţia «nu» - scrisă ”nein” în limba germană, n.r.).

Un alt utilizator al site-ului Amazon a publicat următorul mesaj: ”(Aceşti bocanci) sunt buni ca să mărşăluieşti spre Polonia, dar nu prea buni pentru altceva”.

Mesajele au fost eliminate de pe site-ul Amazon în cursul zilei de joi.

Bocancii au beneficiat de o atenţie specială şi din partea site-ului neonazism Daily Stormer, care spune că ei reprezintă un ”must have” (un articol care trebuie neapărat cumpărat, n.r.), precizează Washington Post.

Publicaţia săptămânală germană Stern a criticat şi numele modelului de bocanci, ”Polar Fox”, care reprezintă şi numele unei operaţiuni militare din Al Doilea Război Mondial.

”Polarfuchs” (”Vulpile polare”) a fost numele de cod al unei operaţiuni militare prin care soldaţii germani şi finlandezi au capturat Salla, o localitate din Finlanda, de la trupele sovietice, în iulie 1941.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.