Un judecător federal a declarat marţi neconstituţională o lege din California care prevedea ca IMDb, site-ul cu informaţii despre filme şi televiziune, să impună eliminarea vârstei actorilor la cererea acestora, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Vince Chhabria a justificat că legea încalcă drepturile IMDb prevăzute în Primul Amendament al Constituţiei SUA, prin faptul că permite un tratament special, în ciuda faptului că scopul ei era să prevină discriminarea de vârstă la Hollywood.

"Reglementarea libertăţii de exprimare trebuie să fie ultima soluţie. California nu a dovedit că a adoptat o măsură într-adevăr necesară care să combată discriminarea de vârstă", a spus judecătorul.

IMDb a dat în judecată statul american California pentru a invalida legea care a fost adoptată în septembrie 2016.

Legea a fost sprijinită de SAG-AFTRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists), uniunea care reprezintă 160.000 de actori, jurnalişti şi alte profesii media, care plănuieşte să facă apel. 

"SAG-AFTRA este extrem de dezamăgită de decizia de astăzi", a afirmat avocatul Duncan Crabtree-Ireland într-un comunicat. "Din păcate, Curtea nu a înţeles sau nu a recunoscut impactul major pe care discriminarea de gen şi vârstă o are asupra tuturor artiştilor". 

Procuratura Generală din California nu a comentat decizia. IMDb nu a răspuns pentru un comentariu, potrivit Reuters. 

În timp ce actorii de la Hollywood s-au plâns că pierd roluri din cauza vârstei, Chhabria a afirmat că susţinătorii legii "par să nu înţeleagă" că problema reală ar fi discriminarea de gen. 

SAG-AFTRA a promovat legea, preşedintele acestui sindicat al actorilor americani, Gabrielle Carteris, spunând că nu ar fi putut să fie distribuită în “Beverly Hills 90210” în rolul Andrea Zuckerman, dacă vârsta ei ar fi fost cunoscută la acea vreme. ”Discriminarea pe criterii de vârstă este o problemă majoră în industria noastră şi trebuie să fie rezolvată. SAG-AFTRA a lucrat timp de mai mulţi ani pentru a împiedica daunele aduse carierelor artiştilor cauzate de publicarea informaţiilor referitoare la data naşterii pe site-uri folosite pentru casting, precum IMDb”, spunea ea, pe 16 septembrie 2016.

IMDb este o filială a Amazon.com. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.