Salonul ciocolatei din Quito (Ecuador), Festivalul castanelor din Ardeche (Franţa) şi Festivalul Naţional al Cireşelor din Traverse City (Statele Unite) se numără printre evenimentele culinare ce au fost incluse într-un top al celor mai bune festivaluri gastronomice din lume, realizat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un articol publicat sub titlul ”Cele mai bune festivaluri gastronomice din lume pentru adevăraţii fanatici ai mâncărurilor”, CNN a realizat un top al celor mai apreciate festivaluri dedicate artei culinare. 

”Se pare că orice regiune din lume organizează un festival gastronomic în aceste zile sau, cel puţin, are o scuză pentru a vinde la preţuri mari cornete din hârtie umplute cu carne de porc prăjită într-un cort. Însă pentru pasionaţii de gastronomie, standardele sunt greu de satisfăcut. Vestea bună este că, pe măsură ce revoluţia gastronomică globală îşi continuă evoluţia, există multe evenimente din care fanii pot să aleagă”, se afirmă în debutul acestui articol publicat pe site-ul CNN. 

Festivalul Wildfoods din Hokitika (Noua Zeelandă)

Organizat la jumătatea lunii martie în oraşul Hokitika de pe South Island din Noua Zeelandă, Wildfoods Festival îi invită pe vizitatori să guste tot felul de preparate surprinzătoare - carne crudă, ouă de pescăruşi, scoici de munte, antricoate de oposum asezonate cu vin de orz sălbatic, râme, larve de gândaci. Vizitatorii mai puţin curajoşi pot să încerce preparate mai apropiate de cele convenţionale, precum picioare de broaşte şi şerpi cu sos de usturoi.

Făcăleţul Auriu din Caringorms (Scoţia) 

Nicio mâncare nu a fost asociat cu Scoţia mai mult decât ”porridge” - un mic-dejun clasic, ce poate fi la fel de tare ca terciul de ovăz sau la fel de afânat ca musli. Scoţienii îşi celebrează acest ”super-preparat” printr-un festival extrem de competitiv, organizat în Carrbridge, un oraş din Parcul Naţional Caringorms. Acesta este Campionatul Mondial de preparat porridge, un eveniment 100% scoţian, al cărui câştigător este recompensat cu trofeul Golden Spurtle (Făcăleţul de Aur) - un instrument de bucătărie tradiţional, realizat din lemn, folosit pentru a amesteca în vasul în care este preparat porridge-ul. 

Participanţii la acest eveniment, organizat în fiecare an la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, trebuie să ţină cont de o serie de superstiţii şi tradiţii ce au legătură cu modul în care trebuie să fie preparată această mâncare pe bază de ovăz. 

Din motive care s-au pierdut în negura timpurilor, oamenii care vorbesc despre porridge, atunci când se referă la acest preparat, trebuie să folosească întotdeauna cuvântul ”ei”. Oala în care se află fiertura trebuie să fie învârtită la foc mic şi întotdeauna în sensul acelor de ceasornic. Produsul final trebuie să fie întotdeauna mâncat dintr-un ”pottinger” (castron special pentru porrige) şi întotdeauna în picioare. 

Piaţa de ceapă din Berna (Elveţia)

Piaţa de ceapă este cel mai mare festival popular din calendarul de evenimente organizate în capitala Elveţiei. Acolo sunt expuse peste 50 de tone de şiruri împletite, funii şi bulbi de ceapă, dar sunt puse în vânzare şi articole vestimentare, bijuterii, ceramică şi jucării pentru copii.

Festivalul Măcrişului din Hampshire (Anglia)

Acest festival insolit celebrează măcrişul, o mică plantă acvatică, folosită în gastronomia engleză tradiţională la prepararea supelor, salatelor şi sosurilor. 

În a treia duminică din luna mai, centrul satului New Alresford se transformă într-un festival de stradă - fermierii îşi aduc produsele locale pentru a le vinde, iar diverşi maeştri bucătari de renume creează preparate speciale. 

La ediţiile din anii precedenţi au fost create reţete de păstrăv cu măcriş, sfeclă roşie şi măr, vită Wellington în foi de măcriş şi rulouri de măcriş şi sushi. Primul moment important al festivalului are loc la ora locală 10.30, când o formaţie de alămuri, urmată de o trupă de dansatori, anunţă sosirea în piaţă a Regelui şi Reginei Măcrişului. Aceşţia intră în piaţă într-o trăsură trasă de cai şi împart vizitatorilor fruze din prima recoltă de măcriş din anul respectiv.

Salonul Ciocolatei din Quito (Ecuador)

În lume există multe festivaluri dedicate ciocolatei, însă evenimentul din Quito este cu totul special. Ecuadorul produce mai multă ciocolată de calitate decât orice altă ţară, iar Salonul din capitala acestei ţări oferă sesiuni de degustare şi cursuri de pregătire a ciocolatei. Localnicii şi turiştii stau la coadă încă de la ora locală 10.00 pentru a se înscrie la aceste evenimente. Sunt distribuite şi numeroase mostre, în mod gratuit.

Aproximativ 15.000 de vizitatori sunt aşteptaţi la jumătatea lunii iunie la acest eveniment, al cărui punct culminant are loc spre sfârşitul zilei, când sunt anunţaţi câştigătorii mai multor premii, inclusiv pentru favoritul publicului, atribuit în secţiunea dedicată sculpturilor din ciocolată.

Festivalul Slăninei din Sacramento (Statele Unite)

Având numeroase baruri, restaurante, crame şi fabrici de bere, capitala statului american Califonia doreşte să se adreseze şi ”turiştilor gastronomici”, organizând un festival care se concentrează pe un aliment adorat de americani - slănina. 

Maeştrii bucătari prăjesc slănina în aer liber, pe stradă, provenind de la porci crescuţi organic - carnea animalelor din crescătorii industriale nu este permisă -, iar preparatele lor sunt asezonate cu halbe de bere ale producătorilor locali. Întrucât îngheţata cu slănină, salata cu şuncă, supa cu tăiţei din şuncă şi bolurile cu cartofi fierţi şi şuncă nu lipsesc din program, festivalul este extrem de popular. La eveniment, care are loc în a treia seară de ianuarie, participă în fiecare an şi o trupă tribut Kevin Bacon - un cunoscut actor al cărui nume de familie, Bacon, înseamnă ”slănină”.

Festivalul Mâncării Albastre (Blue Food Festival) din Bloody Bay (Tobago)

Ajuns la cea de-a 18-a ediţie, acest festival anual din localitatea Bloody Bay, aflată pe insula Tobago din Marea Caraibilor, este dedicat preparatelor ce au la bază ”dasheen”. 

Aceasta este rădăcina unei plante din varietatea ”taro”, consumată din abundenţă în această regiune a lumii, deoarece poate fi cultivată pe terenuri inundate. Festivalul, organizat la jumătatea lunii octombrie, şi-a luat numele de la planta dasheen, care, atunci când este mărunţită şi gătită, devine albastră - o culoare ce nu este în mod obişnuit asociată cu alimentele comestibile. 

Festivalul, care durează o săptămână, atrage mii de participanţi, săraci şi bogaţi, cu toţii nerăbdători să guste din inventivele preparate gătite pe baza acestei rădăcini. Atmosfera evenimentului este întreţinută de trupe de muzicieni, grupui de dansatori şi dughene care servesc rom din abundenţă. 

PoutineFest din Ottawa (Canada)

”Poutine”, o combinaţie cu specific canadian - cartofi prăjiţi, sos de carne, brânză şi lapte bătut -, este doar un pretext pentru organizarea unui festival de trei zile, ce include concerte, concursuri de mâncat şi demonstraţii culinare. Evenimentul, organizat la jumătatea lunii mai, oferă participanţilor nu doar cel mai bun ”poutine” tradiţional, ci şi preparate cu arome exotice, precum poutine thailandez, poutine cu unt şi pui, poutine cu pastramă de vită, poutine cu somon afumat şi poutine cu carne de porc presată. 

Vizitatorii sunt sfătuiţi şi chiar încurajaţi să savureze preparatele din gama ”poutine” la Craft Beer Garden şi într-un bar din apropiere, care serveşte vinuri de calitate. 

Festivalul Castanelor din Ardeche (Franţa)

Regiunea Ardeche este cel mai mare producător de castane dulci din Franţa, cu un număr uluitor de varietăţi de arbori din această specie - 62. Timp de secole, un întreg mod de viaţă s-a bazat în această regiune pe ”copacul pâinii”, aşa cum este denumit castanul în Ardeche.

Castanele reprezintă un ingredient important în gastronomia locală, fiind măcinate şi presărate în supe, adăugate în fripturi sau coapte şi transformate într-o prăjitură denumită ”Pisadou”. 

Toate aceste preparate pot fi încercate la un festival organizat în fiecare toamnă, denumit ”Castagnades”. 

Castanele din Ardeche sunt transformate în dulciuri, precum îngheţată cu glazură din castate, dar şi în făină şi un sortiment de bere ce are un conţinut ridicat de alcool. 

Festivalul Găluştelor din Hong Kong 

Celebrat în a cincea zi din a cincea lună a calendarului chinezesc, acest eveniment oferă multor familii chineze din lumea întreagă ocazia de a se înfrupta din găluşte. Găluştele zongzi mâncate în această zi din iunie sunt preparate din orez şi diverse arome, servite în frunze de bambus, lotus şi banane.

Acea zi este sărbătoare naţională în Hong Kong şi Macau. 

Unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din acest festival este cursa de bărci în formă de dragon - un sport atât de popular, încât are deja propria sa federaţie internaţională. 

Festivalul Naţional al Cireşelor din Traverse City (Michigan - Statele Unite ale Americii) 

Oraşul Traverse City este asociat cu cireşele încă din secolul al XIX-lea, când misionarii prezbiterieni au plantat un cireş în acea localitate, în anul 1852. În mod miraculos, copacul a supravieţuit iernilor dificile şi s-a înmulţit. 

În prezent, livezile de cireşi din Traverse City furnizează trei sferturi din recolta de cireşe din Statele Unite. 

Vizitatorii pot să aterizeze cu avionul pe Aeroportul Cherry Capital, să se cazeze în moteluri din reţeaua Cherry Tree Inn, să urmărească meciuri din Turneul Cherry Bomb Lacrosse sau să strige pentru a încuraja echipa de fete care face demonstraţii de acrobaţie pe role, Toxic Cherries. 

În iulie este organizată un festival de o săptămână, ce include şi activităţi insolite, precum concursuri de scuipat sâmburi de cireşe, concursuri de gătit plăcinte cu cireşe, o uriaşă paradă (Grand Cherry Parade) şi o ceremonie de încoronare a Reginei Cireşelor. 

Pizzafest din Napoli (Italia)

În fiecare seară, timp de o săptămână, în septembrie, regiunea Lungomare Caracciolo din Napoli devine un uriaş sat-pizza, cu 500.000 de vizitatori care mănâncă peste 100.000 de pizza de diverse feluri. 

Cele mai bune pizzerii din Napoli servesc peste 50 de versiuni ciudate şi amuzante ale clasicelor Napolitana, Margherita şi Marinara. Atracţiile variază de la mult contestatul în stil italian Campionat Mondial al Preparatorilor de Pizza şi până la sesiuni de degustare a unei pizza Vesuvio, la poalele celebrului vulcan (Vezuviu, n.r.). 

Festivalul Vegetarian din Phuket (Thailanda) 

Acest festival de nouă zile face parte dintr-un program general de detoxifiere a minţii şi corpului. Cel mai important eveniment este organizat pe insula Phuket, unde credincioşii aprind felinare în faţa templelor şi merg pe străzi bătând din tobe, pentru a alunga spiritele rele. â

Cel mai impresionant spectacol al acestui eveniment din septembrie - octombrie include practicanţi ai unor ritualuri străvechi, care merg pe cărbuni încinsi, fac baie cu ulei fierbinte şi îşi străpung cu inele diverse părţi ale corpului.

Ei par imuni la durere şi cred că sunt apăraţi de zeii în care cred. 

Pe parcursul celor 9 zile, toate preparatele care sunt servite în festival sunt vegetariene. Maeştrii bucătari folosesc soia şi înlocuitori de proteine în locul cărnii.

Festivalul Heringilor din Hvide Sande (Danemarca)

În fiecare lună aprilie, fiordul Ringkobing din Danemarca se umple de bancuri de heringi care vin să îşi depună icrele în apele sale adăpostite de vânturi şi curenţi puternici. Ei atrag în micul sal Hvide Sande numeroşi pescari, care vin din toată Scandinavia.

Unde există pescari, întotdeauna există competiţie - aşa a apărut Festivalul Heringilor. 

Heringii pescuiţi trebuie să fie consumaţi - afumaţi, prăjiţi sau mărunţiţi în tarte cu peşte. 

Spectatorii cu multă răbdare pot să participe la demonstraţii de pescuit sau la cursuri de pescuit şi ateliere de plasare a plaselor de pescuit. 

Este organizată şi o paradă a modei, ce prezintă cele mai noi tendinţe în domeniul articolelor vestimentare asociate cu pescuitul, care trebuie să fie impermeabile la apă şi rezistente la vânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.