Un cine-concert cu Filarmonica de Stat Transilvania, mai multe ateliere creative şi spectacole pentru copii vor avea loc în primul weekend al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Bonţida.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 3 şi 4 iunie, Castelul Banffy va găzdui proiecţia unui film cult care a pus în pericol vieţile actorilor şi ale echipei - ”Roar” (1981), şi cine-concertul ”Metropolis” (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, care va fi acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca. 

”Roar”, unicul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului ”Exorcistul” (1973), va rula pe 3 iunie, de la 21.45. Producţia ”celui mai periculos film făcut vreodată” a durat 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor şi pe întreaga lui familie. Se spune că niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit în tot acest proces. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenţii chirurgicale.

Cine-concertul ”Metropolis”, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu participarea live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger, are loc pe 4 iunie, de la ora 21.45.

Lansat în 1927, ”Metropolis” a influenţat nu numai cinematografia modernă, ci şi cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat şi reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are în portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonoră a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj-Napoca cine-concertele ”Aventurile Prinţului Achmed”, în 2013, şi ”Cutia Pandorei”, în 2015.

Biletele pentru Weekend la Castel pot fi cumpărate în avans, de pe biletmaster.ro, şi direct de pe aplicaţia TIFF 2017, disponibilă în App Store şi Google Store.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2017 (2 -11 iunie) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.