Thrillerul neo-realist „La civil”, regizat de Teodora Ana Mihai, va rula pe marile ecrane româneşti din 29 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La civil” a avut premiera în competiţia secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2021 şi a obţinut Prix de l’Audace.

Filmul va fi proiectat în premieră absolută în România vineri, 22 octombrie, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, în prezenţa regizoarei, care îl va prezenta şi va participa ulterior proiecţiei la o discuţie cu publicul.

Teodora Ana Mihai, regizoare belgiană de origine română, va fi prezentă duminică, 24 octombrie, şi la Iaşi pentru a discuta cu publicul.

Cineasta a atras atenţia cu lungmetrajul documentar „Waiting for August”, care spune povestea copiilor români rămaşi să se descurce singuri după plecarea părinţilor la muncă în străinătate. „Waiting for August” a fost selecţionat şi prezentat în peste 40 de festivaluri, primind 11 premii, printre care şi prestigiosul glob de cristal al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary pentru cel mai bun documentar.

„La civil” este o coproducţie belgiano-româno-mexicană, girată de casele de producţie ale unor autori consacraţi la Cannes: Les Films du Fleuve a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Mobra Films a lui Cristian Mungiu  şi Teorema a lui Michel Franco. Filmul a fost disputat pentru competiţie de festivalurile de la Cannes şi Veneţia, în urma premierei din august fiind invitat la alte 15 festivaluri internaţionale.

Producţia s-a derulat în condiţii dificile, fiind filmată în 2020, în Durango (Mexic), realizatoarea gestionând deopotrivă filmul, condiţiile sanitare şi maternitatea din viaţa reală.

Filmul este inspirat de o poveste adevarată, o răscumpărare într-o societate mexicană în care clanurile sunt mai presus de lege şi autorităţi. Pornind de la cazul real, în „La civil” regizoarea spune povestea lui Cielo, o mamă care îşi caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autorităţile nu reuşesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini şi se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare.

„Există un număr impresionant de fine nuanţe dramatice. Mihai păşeşte o linie fragilă între drama de tip vigilante şi un studiu mai naturalistic al corupţiei sistematice. „«La Civil», îmbogăţit cu detalii autentice, nu-şi pierde niciodată echilibrul”, a scris The Moveable Feast. „Un thriller captivant care balansează tensiunea cu un nuanţat portret al culturii violenţei ce a ajuns să definească Mexicul modern”, a notat Screen International, iar Variety a fost de părere că „cea mai mare parte din film construieşte scene liniştite, introspective, care fac ca momentele sporadice, dar tensionate şi palpitante, de violenţă să fie cu atât mai puternice”.

Din 29 octombrie, va putea fi vizionat în cinematografe din Bucureşti - la Afi Cotroceni, Park Lake, Sun Plaza, Movieplex, Hollywood Multiplex Vitan, Happy Cinema, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului - Sala Horia Bernea, Cinemateca Union, Timişoara - Shopping City (Cinema City), Botoşani - Happy Cinema, Iaşi - Cinema Ateneu, Cluj-Napoca - Cinema Victoria, Cinema Arta, Sfântu Gheorghe - Cityplex Cinema Arta, Constanţa - Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Lugoj - Cinema „Bela Lugosi”, Piteşti - Cinema Trivale, Sibiu - Cinema „Ion Besoiu”, în cadrul ESTE filmul de miercuri, Târgu Mureş - Cinema Arta, Oneşti - Cinema Capitol, Oradea - Lotus Palace, Galaţi - Cinema „Prof. Ioan Manole”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.