Syd Barrett, membru fondator al formaţiei Pink Floyd, a fost omagiat joi seară printr-un eveniment care a avut loc în sala de concerte Corn Exchange din Cambridge, oraşul natal al artistului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Seara trecută, la Cambridge Corn Exchange au fost prezenţi prieteni şi rude ale lui Syd Barrett, veniţi să aducă un omagiu omului şi muzicii sale”, a fost anunţul publicat pe pagina de Facebook a formaţiei britanice Pink Floyd.

Trupa suedeză Men on the Border a susţinut un concert în care a interpretat compoziţii ale lui Barrett, dar şi cântece proprii, fiind acompaniată de Sandviken Symphony Orchestra.

”De lumini s-a ocupat Peter Wynne-Wilson, care a lucrat cu Pink Floyd între anii 1966 - 1968”, se mai arată în anunţ.

O lucrare de artă, realizată în memoria lui Syd Barrett, a fost dezvelită în foaierul sălii unde va fi expusă permanent.

Roger “Syd” Barrett, născut pe 6 ianuarie 1946, în Cambridge, Anglia, a fost membru fondator al formaţiei Pink Floyd (1965). A făcut parte din trupă până în martie 1968, când a început o carieră solo. În 1969, cu sprijinul lui David Gilmour şi Roger Waters, a înregistrat albumul ”The Madcap Laughs”, care a fost lansat în 1970. Pentru continuarea materialului de studio, Gilmour a fost producător şi basist, iar clăparul Richard Wright a participat de asemenea la înregistrări alături de Barrett. La jumătatea anilor 70, Syd Barrett a format mai multe grupuri pentru concerte live, iar din anii 1980, activitatea sa s-a redus considerabil. Syd Barrett a murit din cauza unui cancer pancreatic pe 7 iulie 2006, la spitalul Addenbrooke din Cambridge. În 2007, un concert tribut, la care au participat  David Gilmour, Richard Wright şi Nick Mason, dar şi Roger Waters, Damon Albarn, Kevin Ayers, Captain Sensible, Mike Heron, Robyn Hitchcock, Chrissie Hynde, John Paul Jones, Kate McGarrigle şi Martha Wainwright, a fost organizat la Barbican Theatre.

Pink Floyd a fost o formaţie britanică rock, înfiinţată în anul 1965, în Cambridge, Anglia, faimoasă pentru compoziţiile sale revoluţionare în stil rock progresiv şi rock psihedelic, cu versuri filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative pentru albume muzicale şi spectacole live intens elaborate. Componenţa iniţială a formaţiei a fost: Syd Barrett (vocal, chitară), Roger Waters (chitară bas), Rick Wright (clape), Nick Mason (baterie). Barrett a părăsit trupa în 1968, la puţin timp după apariţia albumului de debut, locul său fiind luat treptat de David Gilmour. Formaţia a vândut peste 250 de milioane de copii, albume şi single-uri, pe plan mondial. Albumele tematice "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) şi "The Wall" (1979) au devenit momente de referinţă în lumea muzicii. Pink Floyd a înregistrat 15 albume de studio şi 5 live. Recent, David Gilmour a anunţat că trupa nu se va mai reuni niciodată. Sub numele Pink Floyd a apărut, în noiembrie 2014, albumul ”The Endless River”, fără participarea lui Roger Waters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.