Steven Spielberg a vorbit despre nivelurile actuale de antisemitism din SUA. În emisiunea „The Late Show cu Stephen Colbert”, cineastul a fost întrebat dacă abuzul cu care s-a confruntat în California anilor 1960 tânărul erou evreu din noul său film, drama autobiografică „The Fabelmans”, este ceva ce recunoaşte în ziua de azi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spielberg a răspuns spunând că găseşte noua ascensiune globală a retoricii şi violenţei anti-evreieşti „foarte, foarte surprinzătoare. Antisemitismul a fost mereu acolo, fie a pândit dar nu a fost vizibil, fie a fost mult mai făţiş ca în Germania anilor 30”.

 

„Dar nu de la Germania anilor 1930 am fost martor la antisemitism, nu doar la cel care pândea, ci la cel care a stat mândru cu mâinile pe şolduri precum Hitler şi Mussolini, provocându-ne cumva să-l sfidăm.”

Regizorul, în vârstă de 76 de ani, a adăugat: „Nu am trăit niciodată aşa ceva în toată viaţa mea, mai ales în această ţară”.

Spielberg a spus că a început să-şi aprecieze pe deplin şi să-şi îmbrăţişeze trecutul în pre-producţia dramei despre Holocaust din 1993 „Schindler’s List” şi i-a spus lui Colbert că a simţit că antisemitismul crescut face parte dintr-o tendinţă mai largă de intoleranţă.

„Într-un fel, marginalizarea oamenilor care nu fac parte dintr-un fel de rasă majoritară este ceva care se strecoară asupra noastră de ani, ani şi ani”, a spus el.

„Ura a devenit un fel de apartenenţă la un club care a primit mai mulţi membri decât am crezut vreodată că este posibil în America. Şi ura şi antisemitismul merg mână în mână, nu le poţi separa”. 

Spielberg a adăugat că intenţionează ca telespectatorii filmului „The Fabelmans” să preia din film un mesaj de speranţă. 

„Pentru a o cita pe Anne Frank, cred că a avut dreptate când a spus că majoritatea oamenilor sunt buni”, a spus Spielberg. „Şi cred că, în esenţă, în centrul nostru, există bunătate şi empatie”. 

„The Fabelmans”, cel mai recent film al lui Steven Spielberg, a primit Globul de Aur pentru „cel mai bun film dramă” şi „cel mai bun regizor” şi este nominalizat la premiile Oscar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.