Steven Spielberg a denunţat recrudescenţa globală a antisemitismului şi a făcut primele comentarii directe despre acţiunea militară a Israelului în Gaza, într-un discurs care a marcat 30 de ani de la înfiinţarea USC Shoah Foundation.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afirmaţiile relatate de Deadline, Spielberg a spus: "Cei care nu îşi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să îl repete. Sunt din ce în ce mai alarmat de faptul că am putea fi condamnaţi să repetăm istoria - să fim din nou nevoiţi să luptăm pentru însuşi dreptul de a fi evreu".

El a adăugat: "Ecourile istoriei sunt inconfundabile în climatul nostru actual. Ascensiunea opiniilor extremiste a creat un mediu periculos, iar intoleranţa radicală determină o societate să nu mai celebreze diferenţele, ci, în schimb, să conspire pentru a-i demoniza pe cei care sunt diferiţi până la punctul de a crea "Celălalt"... Acest lucru se întâmplă alături de discriminarea antimusulmană, arabă şi sikh. Crearea "Celuilalt" şi dezumanizarea oricărui grup pe baza diferenţelor sale, reprezintă fundamentul fascismului". 

De asemenea, Spielberg a abordat pentru prima dată în mod direct conflictul actual din Gaza, spunând: "Putem să ne înfuriem faţă de acteloe odioase comise de teroriştii din 7 octombrie şi, de asemenea, să deplângem uciderea femeilor şi copiilor nevinovaţi din Gaza". 

Una dintre cele mai proeminente figuri evreieşti de la Hollywood, Spielberg a evitat în mare măsură să facă declaraţii deschise despre conflictul din Gaza. În decembrie, el a fost citat într-o declaraţie a Fundaţiei despre masacrul din 7 octombrie comis de Hamas - care s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi, violuri în masă şi luarea a aproximativ 130 de ostatici - spunând: "Nu mi-am imaginat niciodată că voi vedea o asemenea barbarie de nedescris împotriva evreilor în timpul vieţii mele". Spielberg nu a semnat scrisoarea deschisă care critică discursul de acceptare a premiului Oscar al regizorului #The Zone of Interest", Jonathan Glazer.

La scurt timp după ce a finalizat drama "Lista lui Schindler", Spielberg a înfiinţat în 1994 Fundaţia cu scopul în principal de a înregistra mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului, iar aceasta s-a mutat în 2006 la University of Southern California.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.