Statul California a adoptat, sâmbătă, o lege prin care site-urile de entertainment, precum IMDB.com şi Gracenote.com, sunt obligate să înlăture informaţiile despre vârsta actorilor, la solicitarea făcută de abonaţi plătitori, reglementare primită cu bucurie de Sindicatul actorilor, care atrage atenţia că mulţi artişti sunt victime ale discriminării pe criterii de vârstă, informează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În numele tuturor celor din industrie care au avut de-a face cu discriminarea pe criterii de vârstă, ale căror oportunităţi de a-şi demonstra talentul au fost blocate, doresc să mulţumesc guvernatorului Brown”, a spus Gabrielle Carteris, reprezentant al SAG-AFTRA (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists).

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a semnat sâmbătă legea care cere anumitor site-uri de entertainment să înlăture - ori să nu publice - vârsta unui actor sau data la care acesta s-a născut, dacă un abonat plătitor o cere.

Legea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, se aplica site-urilor de tip bază de date, care permite abonaţilor plătitori să publice rezumate, prezentări şi informaţii despre potenţiali angajaţi. Doar un abonat plătitor poate solicita eliminarea sau nepublicarea de conţinut. Legislaţia se referă la toate categoriile de locuri de muncă din zona divertismentului.

”Chiar dacă este ilegală, discriminarea pe criterii de vârstă persistă în industria divertismentului”, Ian Calderon, liderul majorităţii congresului, autorul textului de lege. Potrivit lui, legea oferă unelte necesare în înlăturarea informaţiilor despre vârstă din profilele online care apar pe paginile web care folosesc angajatorilor.

Adoptarea unei astfel de legi a fost cerută şi susţinută de numeroşi artişti independenţi şi de sindicate. ”Mulţi actori au avut de îndurat de pe urma discominării, la un anumit punct din cariera lor (...) Informaţia (vârsta sau data naşterii, n.r.) apare înaintea oricărei alta care ar putea influenţa o decizie legată de audiţii şi angajare”, scria Carteris în urmă cu o lună în The Hollywood Reporter.

Comunitatea tehnologică s-a opus legii, spunând că este o violare a libertăţii de experimare.

”Suntem dezamăgiţi că AB 1687 a fost semnată astăzi”, a transmis Noah Theran, purtător de cuvânt al Internet Association. ”Suntem îngrijoraţi de lege şi de precedentul pe care îl creează legat de interzicerea publicării de informaţii pe internet”, a mai spus el.

Unele site-uri folosite de industria de divertisment nu vor fi afectate de noul statut, dacă adună informaţia fără a o difuza. 

Până în prezent, IMDB.com şi Gracenote.com nu au comentat decizia. 

Ian Calderon a mai spus că această lege este dedicată actorilor mai puţin cunoscuţi. ”În timp ce vârsta starurilor de la Hollywood este publicată pe numeroase surse online, această lege are ca scop protejarea actorilor mai puţin cunoscuţi care concurează pentru roluri mai mici. Aceşti actori nu trebuie excluşi de la audiţii, pe baza vârstei pe care o au”, a spus Calderon într-un comunicat de presă.

Legea a trecut de ambele case ale California State Legislature.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.