Avocaţii care îi reprezintă pe Soundgarden, Hole, Steve Earle, precum şi pe moştenitorii artiştilor Tupac şi Tom Petty, au intentat proces companiei Universal Music Group pentru distrugerea unor înregistrări master în incendiul din 2008, ale cărui consecinţe au fost dezvăluite, săptămâna trecută, într-un articol din The New York Times, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit documentelor, obţinute de Variety, aceştia cer "50% din orice venituri provenite din decontarea asigurărilor primite de UMG în urma pierderii înregistrărilor şi 50% din orice pierdere de valoare rămasă necompensată prin astfel de încasări şi plăţi de asigurare". 

Incendiul, care a distrus aproximativ 500.000 de înregistrări master ale unor artişti precum Billie Holiday sau Nirvana, a izbucnit într-o clădire a UMG închiriată de la NBC.

Într-o acţiune legală din 2009 împotriva NBC, în urma incendiului, Universal Music Group a evaluat pierderile la 150 de milioane de dolari. 

Surse apropiate situaţiei au recunoscut că managementul Universal Music Group de la acea vreme nu a fost conştient de amploarea daunelor pe viitor. 

"UMG nu a protejat înregistrările master care i-au fost încredinţate", se arată în documente. "Nu au fost luate măsuri rezonabile pentru a se asigura că acestea nu vor fi deteriorate, distruse, pierdute sau furate" şi nu a fost comunicat imediat "abuzul sau folosirea greşită" a bunurilor. 

Înregistrările master reprezintă sursa pentru realizarea de discuri vinil, CD, MP3 şi alte formate audio.

O anchetă The New York Times a dezvăluit că, la 1 iunie 2008, în incendiul care a cuprins Universal Studios Hollywood au fost distruse 500.000 de piese muzicale, semnate, între alţii, de Louis Armstrong, Duke Ellington, Nirvana, Sting şi Guns N’ Roses. În replică, Universal Music Group a transmis că articolul cuprinde greşeli, contradicţii şi interpretări greşite privind incidentul şi bunurile afectate.

După publicarea articolului în NY Times, UMG a mai transmis într-un comunicat: "Conservarea muzicii este prioritatea noastră. Având în vedere că există obligaţii care ne împiedică să dezvăluim unele detalii ale incendiului care a avut loc la edificiul NBCUniversal Studios în urmă cu mai mult de un deceniu, incidentul nefericit nu a afectat disponibilitatea lansării muzicii şi nici nu a avut impact asupra compensaţiilor artiştilor”.

Reprezentanţi ai firmei de avocatură King, Holmes, Paterno & Soriano au precizat pentru mai multe publicaţii americane că, începând de săptămâna aceasta, vor începe acţiuni legale împotriva companiei. Howard King a spus că firma lui se aşteaptă să reprezinte câteva zeci de artişti care vor da în judecată UMG pentru neglijenţă şi diverse prejudicii.

În încendiu au fost distruse: colecţia Decca Records ce cuprindea Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Al Jolson, Bing Crosby, Ella Fitzgerald şi Judy Garland, posibil înregistrări făcute de Chuck Berry şi Aretha Franklin, aproape tot catalogul Buddy Holly şi mare parte din înregistrările lui John Coltrane din colecţia Impulse Records.

De asemenea, au fost distruse şi originalele Bill Haley and His Comets - „Rock Around the Clock”, Etta James - „At Last” şi Kingsmen - „Louie Louie”, dar şi înregistrări ale unora ca Ray Charles, B.B. King, The Four Tops, Joan Baez, Neil Diamond, Sonny & Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Gladys Knight and the Pips, Al Green, Elton John, Eric Clapton, Jimmy Buffett, The Eagles, Aerosmith, Rufus and Chaka Khan, Barry White, Patti LaBelle, Tom Petty and the Heartbreakers, The Police, Sting, Steve Earle, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Beck, Sheryl Crow, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent şi The Roots.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.