Scurtmetrajul rusesc ”Before Love”, regizat de Igor Kovalyov, a câştigat Trofeul Anim’est la gala de închidere a celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie, care a avut loc duminică, la cinema Eforie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din programul ediţiei Anim’est de anul acesta au făcut parte cele mai recente producţii de pe cinci continente, filme premiate la festivaluri de renume, premiere naţionale şi mondiale.

În competiţia de scurtmetraj internaţional au fost înscrise 39 de filme produse în 28 de ţări, Trofeul a fost acordat de un juriu format din Carter Pilcher, fondatorul Shorts International, Shelley Page, unul dintre cei mai longevivi membri ai celebrului studio de animaţie DreamWorks Animation, şi Gabriel Harel, câştigătorul Trofeului Anim’est 2015, pentru scurtmetrajul ”Yul şi şarpele”. 

Câştigătorul de anul acesta, ”Before Love” – un film despre singurătate, neînţelegere şi dezacorduri – a fost premiat pentru ”povestea captivantă, imaginea spectaculoasă şi concepţia grafică aparte”, după cum a motivat juriul. Scurtmetrajul va intra pe lista celor care concurează la Cartoon d’Or, premiul pan-european pentru cel mai bun film scurt animat al anului.

”Before Love”, de Igor Kovalyov
”Before Love”, de Igor Kovalyov

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV, a fost adjudecat de ”Happy End” (Cehia, r. Jan Saska), pentru ”povestea excelentă, pentru priza la public şi pentru maniera inedită în care provoacă convenţiile cinematografice”.

Premiul ”Viorica Bucur” pentru cel mai bun film studenţesc, oferit de Make a Point, i-a revenit scurtmetrajului ”Crabe Phare” (Franţa, r. Gaëtan Borde, Benjamin Lebourgeois, Claire Vandermeersh, Alexandre Veaux, Mengjing Yang), pentru ”calitatea concepţiei grafice, execuţia tehnică excelentă, povestea atrăgătoare şi animaţia pe măsură”.

Două menţiuni speciale pentru film studenţesc au fost acordate scurtmetrajelor ”The More I Know” (Cehia, r. Marek Naprstek), pentru ”pentru originalitatea concepţiei grafice, pentru naraţiunea ambiţioasă şi pentru utilizarea inteligentă a imaginilor vii ce spun o poveste despre provocările adolescenţei”, şi ”White Silence”  (Coreea de Sud, r. Hyomi Kim), pentru ”povestea fascinantă construită simplu şi eficient în jurul unei dorinţe comune nouă, tuturor, aceea de a fi iubiţi”.

Premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj, oferit de Pizza Hut, a fost acordat animaţiei franceze ”The Girl without Hands” (r. Sébastien Laudenbach Voyage), de către juriul din care au făcut parte Anthony Farquhar Smith, animatorul principal al unor lungmetraje de animaţie celebre, precum ”Mireasa moartă” şi ”Fantastic Mr. Fox”, Carolina López Caballero, directorul festivalului Animac Lleida (Catalonia), şi Martin Vandas, directorul companiei de producţie Maur Film Ltd. Filmul a fost recompensat pentru ”stilul inventiv şi fluid, pentru scenele foarte poetice intercalate în povestire şi pentru maniera în care animaţia reuşeşte să captiveze audienţa şi să îi pună la încercare imaginaţia”.

Animatorul român Paul Mureşan a câştigat pentru a doua oară premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român, cu scurtmetrajul ”Mom, Dad, I have to tell you something” – pentru ”maniera curajoasă de abordare a unei chestiuni atât de personale, pentru stilul vizual puternic şi pentru îndrăzneala de a admite că eşti un…vârcolac”.

O menţiune specială a fost acordată scurtmetrajului românesc ”Skateboarding is not a Crime”, în regia lui Cristian Radu, pentru ”stilul liber al animaţiei şi pentru poveste”.

În secţiunea Music Video, jurizată de Alexandru Ciubotariu, cunoscut sub pseudonimul de Pisica Pătrată, autorul primului album de street-art din România, Andrei Robin Proca, liderul formaţiei Robin and the Backstabbers, şi Ciprian Muntele, vocea matinalului de la Radio Tanănana, au fost premiate două videoclipuri: “O” FRNK (S.U.A. /Coreea de Sud, r. Erick Oh), ”pentru animaţia impecabilă şi pentru originalitatea conceptuală şi vizuală”, şi “Witch Doctor” De Staat (Olanda, r. Studio Smack, Floris Kaayk), pentru ”forţa brută, atât vizuală cât şi conceptuală, pentru calităţile tehnice uluitoare şi pentru că e rock’n’roll”.

Premiul publicului, oferit de Institutul Cultural Român, fost acordat scurtmetrajului ”A Town Called Panic: Back to School”, în regia lui Stéphane Aubier şi Vincent Patar, realizatorii “Ernest & Clestine”, lungmetrajul nominalizat la Oscar în 2014.

Un juriu format din copii (Leo Lupaşcu, Irina Panaitescu şi Antonia Panaitescu) a ales câştigătorul secţiunii Minimest: ”Stick Man”, scurtmetrajul în regia lui Jeroen Jaspaert şi Daniel Snaddon, povestea unui tată fantastic de optimist, care porneşte într-o călătorie plină de peripeţii ca să ajungă acasă de Crăciun.

În încheierea festivalului a fost anunţat şi câştigătorul Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animaţie ce a ajuns la a patra ediţie în 2016. Juriul format din Anthony Farquhar-Smith, animator, Martin Vandas, producător, Jean-Christophe Soulageon, producător, Dan Panaitescu, animator, şi Vlad Ilicevici, directorul executiv Anim’est, a ales să îi acorde premiul de de 1.000 de dolari, oferit de HBO România, Agatei Tabacu, ”pentru claritatea prezentării, pentru calitatea concepţiei grafice şi a păpuşilor şi pentru povestea simplă ce naşte multiple interpretări”.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est a avut loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Deschis Gastrobar, Club Fabrica şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'N'Est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.