Scurtmetrajul ”Prima noapte”, scris şi regizat de Andrei Tănase, a primit marele premiu la Festival Internacional de Cine de Huesca, eveniment validat de Academia de Film Americană, informează Libra Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul Danzante, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat peliculei româneşti pentru ”o poveste onestă, complexă şi puternică, cu un scenariu foarte bine structurat şi interpretări excelente”, potrivit juriului celei de-a 45-a ediţii a festivalului spaniol.

Eveniment cu tradiţie în lumea cinematografiei, Festival Internacional de Cine de Huesca se află pe lista festivalurilor validate de Academia de Film Americană, câştigătorul competiţiei internaţionale intrând automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru nominalizările la Oscar, la categoria ”cel mai bun scurtmetraj/ live action short film”.

În 2012, producţia ”Superman, Spiderman sau Batman”, de Tudor Giurgiu, s-a calificat în cursa pentru nominalizările la Oscar, după ce a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la Aspen Shortfest.

”Prima noapte” are deja în portofoliu selecţii şi premii importante: a concurat în secţiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneţia 2016, a câştigat marele premiu al competiţiei naţionale la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Dresda, şi a fost inclus în competiţia de film scurt la TIFF 2017.

Intriga filmului este scurtă, însă complicaţiile ei - multiple. Ziua de naştere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză specială: prima noapte de dragoste cu o fată.

Filmul este coprodus de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet şi ARTE/ SWR. În aceeaşi formulă de co-producţie, Andrei Tănase a mai regizat ”Claudiu şi crapii” (2014) şi ”Vacanţa la ţară” (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălăşoiu (”Sieranevada”).

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat regia de film la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecţionate şi premiate în festivaluri: ”Vacanţa la ţară” (2015), distins cu premiul Luna la NexT Film Festival şi selecţionat la TIFF, Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, ”Claudiu şi crapii” (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur şi Molodist (Kiev), ”Kings of the Castle” (coregizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), ”Mc Russia” (scurtmetraj documentar, 2008), ”Love Forever” (2006) şi ”Myriapod” (2004).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.