Salvador a devenit oficial prima ţară din lume care a interzis minele de exploatare a metalelor pe teritoriul său, considerând că această activitate este dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea publică, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nicio instituţie, normă, act administrativ sau rezoluţie nu va putea să autorizeze prospectarea, exploatarea, extracţia şi tratarea produselor miniere metalice în Salvador”, se afirmă în această lege ce a fost promulgată joi, după ce a fost votată pe 29 martie de partidele din Parlament.

Textul legislativ semnat de preşedintele Salvador Sanchez Ceren precizează că ”niciun permis sau licenţă, niciun contract sau concesiune” nu va putea să fie emis, indiferent că e vorba de exploatări de metale în aer liber sau subterane. Legea interzice, de asemenea, folosirea produselor chimice toxice, precum cianura şi mercurul.

Prin această lege, care a fost adoptată după un arbitraj internaţional câştigat în octombrie 2016 de Salvador în faţa gigantului minier australo-canadian OceanaGold, după şapte ani de proceduri judiciare, micul stat din America Centrală a devenit astfel un pionier în lupta împotriva activităţii miniere şi a efectelor sale nefaste asupra mediului înconjurător şi a populaţiei.

Salvador ”a făcut ceva istoric”, a salutat, în martie, ONG-ul MiningWatch Canada, în timp ce diverse organizaţii ecologiste, asociaţii de apărare a drepturilor omului şi Biserica Catolică au întâmpinat votul din Parlament cu afişe ce prezentau mesaje precum ”Nu pentru exploatarea minieră, Da pentru viaţă”.

”Trebuie să sărbătorim această lege”, a reacţionat după promulgarea ei preşedintele Unităţii Ecologice Salvadoriene (UNES), Mauricio Sermeno.

”Este o lege inovatoare, dar mai ales necesară, în faţa unei industrii care nu aduce niciun beneficiu comunităţilor, ci mai degrabă o gravă poluare a surselor de apă şi mediului”, a adăugat el.

Salvador a devenit un exemplu de urmat pentru ţările vecine, unde există proiecte de extragere a metalelor preţioase, cu scopul de a interice ”această industrie a morţii”, a adăugat Mauricio Sermeno.

- Comunităţi rurale -

În Guatemala, comunităţile rurale luptă cu proiectele grupului canadian Goldcorp şi grupurilor americane Tahoe Resources şi KCA (Kappes, Cassiday & Associates). Nicaragua a respins deja proiectele companiei canadiene B2Gold.

În Salvador, legea permite protejarea vieţii locuitorilor, afirmă Saul Banos, reprezentant al Mesa Frente a la Minería Metálica. ”Este şi o victorie fermă pentru protejarea apelor noastre, a râurilor”, a adăugat el.

Această ţară va trebui ”să rămână atentă” pentru ca, în viitor, ”politicienii să nu încerce să deroge această normă, ca răspuns la micile interese a întreprinderilor miniere vorace”, a avertizat analistul independent Dagoberto Gutierrez.

Raquel Caballero, Procurorul din Salvador pentru apărarea drepturilor omului, a explicat recent pentru AFP că intenţionează să demareze o reformă a Constituţiei, pentru ca aceasta să includă interzicerea minelor de mineuri metalice. Ea doreşte să obţină un acord în acest sens între deputaţi şi ministrul Mediului, Lina Pohl. 

În octombrie 2016, Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, care are sediul la Washington, a dat câştig de cauză statului Salvador în faţa companiei canadiene Pacific Rim (cumpărată în 2013 de OceanaGold), acordându-i daune de 8 milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Pacific Rim s-a plâns de refuzul unui permis de exploatare, în contextul în care Salvador a decretat un moratoriu în privinţa exploatării minelor de aur pentru a evita contaminarea unuia dintre principalele râuri ale sale.

La jumătatea lunii aprilie, Parchetul a plasat sub sechestru conturile bancare şi vehiculele grupului OceanaGold pentru a obţine plata sumei de 8 milioane de dolari, la care se adaugă dobânzile aferfente.

Ţările din America Centrală, printre cele mai sărace de pe continentul american, beneficiază de ”o contribuţie foarte slabă” în ceea ce priveşte PIB-ul şi locurile de muncă generate de activitatea minieră pe teritoriile lor, potrivit unui studiu realizat recent de mai multe ONG-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.