Primul lungmetraj filmat în spaţiu a avut premiera în cinematografele ruseşti joi, în vreme ce Moscova se bucură să învingă un proiect rival de la Hollywood pe fondul unei confruntări cu Occidentul, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„The Challenge” este despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a salva un cosmonaut rănit. Rusia a trimis un actor şi un regizor de film pentru o perioadă de 12 zile pe ISS în octombrie 2021 pentru a filma scene de la bordul laboratorului care orbitează.

Echipa rusă a învins un proiect de la Hollywood anunţat în 2020 de Tom Cruise împreună cu NASA şi SpaceX de la Elon Musk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a lăudat filmul, spunând: „Suntem primii care am filmat un lungmetraj pe orbită, la bordul unei nave spaţiale. Încă o dată primii”. 

Uniunea Sovietică a fost pionieră în călătoriile în spaţiu, iar misiunea echipajului de filmare s-a adăugat la o listă lungă de premiere pentru industria spaţială a Rusiei după mai multe eşecuri, inclusiv lansări greşite.

În „The Challenge”, un chirurg interpretat de Yulia Peresild, în vârstă de 38 de ani, este trimis la ISS pentru a salva un cosmonaut rănit în timpul unei plimbări în spaţiu.

Regizorul Klim Shipenko, în vârstă de 39 de ani, care era responsabil de camera de filmat, lumini şi sunet, a adus înapoi 30 de ore de filmare, dintre care 50 de minute au fost folosite la montajul final.

Peresild şi Shipenko au urmat un antrenament timp de patru luni înainte de a merge în spaţiu pe o navă Soyuz însoţiţi de un cosmonaut. Secvenţele au fost filmate în modulul rus al ISS şi au prezentat apariţii cameo a trei cosmonauţi ruşi staţionaţi acolo în acel moment.

Camera o urmărea pe Peresild deplasându-se prin spaţiul îngust, părul ei blond plutind în gravitate zero.

Înainte de lansarea filmului, capsula care i-a adus pe Peresild şi Shipenko înapoi pe Pământ a fost expusă în centrul Moscovei.

Filmul a fost un proiect comun al agenţiei spaţiale Roscosmos şi al reţelei de televiziune ruse Channel One, al cărui şef, Konstantin Ernst, nu şi-a ascuns bucuria de a învinge Hollywoodul.

„Toţi suntem fani ai Gravity”, a spus Ernst reporterilor luni, referindu-se la blockbuster-ul de la Hollywood cu Sandra Bullock şi George Clooney. „Dar filmul nostru Challenge, filmat în imponderabilitate, scoate în evidenţă efectrele speciale digitale ale filmului american”, a spus el.

Potrivit lui Ernst, filmul a costat mai puţin de un miliard de ruble (10 milioane de lire sterline), deşi bugetul întregului proiect nu a fost dezvăluit.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.