Lungmetrajul „Respect”, despre viaţa interpretei Aretha Franklin, cu actriţa şi cântăreaţa Jennifer Hudson în rol principal, a putut fi vizionat miercuri seară, la festivalul Anonimul, înainte cu două zile de premieră. Proiecţia a fost precedată de un recital Luiza Zan, care a prezentat, în notă proprie, câteva dintre piesele emblematice ale artistei americane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o forţă demnă de „regina muzicii soul”, cum e supranumită Aretha Franklin, protagonista livrează o interpretare demnă de Oscar, indicator important având în vedere că premiile Academiei americane de film sunt cele care încununează sezonul cinematografic de peste nouă decenii.

„Respect”, semnat de regizoarea de teatru Liesl Tommy, prima femeie afro-americană care a fost nominalizată la premiile Tony, spune povestea uneia dintre cele mai apreciate şi populare interprete de muzică din toate timpurile, care a murit în 2018, la vârsta de 76 de ani, şi care, potrivit presei americane, s-a implicat în realizarea filmului, ea însăşi alegând-o pe Hudson să o interpreteze.

Pentru Tommy acesta este primul lungmetraj. Proiectul a fost anunţat la începutul anului 2019, iar lansarea filmului a fost amânată mai mult de jumătate de an din cauza pandemiei.

Acum, el va fi lansat cu trei zile înainte de comemorarea a trei ani de la decesul artistei.

Actriţa şi cântăreaţa Jennifer Hudson în vârstă de 39 de ani are deja în palmares un Oscar pentru interpretarea din „Dreamgirls”, un rol secundar care a solicitat-o de asemenea din punct de vedere al interpretării vocale.

În „Respect”, pentru care a fost producător executiv, ea este Aretha Franklin - de la primele înregistrări până la succesul imens al de care s-a bucurat albumul gospel „Amazing Grace”, trecând prin traumele şi revenirea artistei.

Forest Whiteaker, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Last King of Scotland” (2006), este tatăl ei, iar din distribuţie fac parte Audra McDonald, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Brenda Nicole Moorer, Marlon Wayans, Marc Maron, Kimberly Scott şi Albert Jones.

Cântăreaţa Mary J. Blige este Dinah Washington, Kelvin Hair este Sam Cooke, iar Thelma R. Mitchell este Ella Fitzgerald.

Producţia MGM i-a avut la cârmă pe Scott Bernstein, ca producător, şi pe Harvey Mason Jr., în rol de producător muzical, care a lucrat cu Franklin şi a produs muzica pentru „Dreamgirls”. 

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin le-a avut drept mentori pe artistele Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reuşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa. „Lady Soul” - un simbol al mândriei persoanelor de culoare - a fost premiată de Martin Luther King şi, în acelaşi timp, apărea pe coperta revistei Time.

A lansat 41 de albume, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill. În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who's Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În 2015, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, găzduită de Barack Obama, preşedintele Statelor Unite la acea vreme. În acelaşi an, a primit Presidential Medal of Freedom.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor. În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

A câştigat, între altele, 18 premii Grammy, iar după o carieră de şase decenii a anunţat - în 2017 - că se retrage. Aretha Franklin a murit pe 16 august 2018, în Detroit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.