Reputatul fotograf britanic David Bailey, care a realizat portretele pentru numeroase personalităţi, de la Miles Davis la Andy Warhol şi The Rolling Stones, a dezvăluit că suferă de demenţă şi a caracterizat boala drept o plictiseală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat The Times, artistul în vârstă de 83 de ani a spus: „Am demenţă vasculară. Am fost diagnosticat în urmă cu vreo trei ani. Este o plictiseală nenorocită, dar e o chestie dintre alea. Într-un fel, e bună: pot să văd un film şi să îl uit, apoi să mă bucur din nou de el după doi ani. Şi nu pare să îmi afecteze vreun pic munca”.

Demenţa vasculară este a doua cea mai comună formă de demenţă după Alzheimer. Este cauzată de reducerea fluxului sanguin în creier şi între simptome se numără confuzia, schimbarea stării şi a comportamentului. Demenţa vasculară este reprezentată de deteriorarea cognitivă bruscă sau cronică în urma unor infarcte cerebrale difuze sau focale asociate adesea bolii cerebrovasculare.

British Heart Foundation spune că bolnavii trăiesc în medie cinci ani după ce au fost identificate simptomele.

În ciuda bolii, Bailey se ocupă de diverse proiecte, iar în timpul pandemiei a pictat în casele lui din Londra şi Devon.

„Încerci să foloseşti la maxim fiecare zi, pentru că e posibil să nu mai existe ziua de mâine”, a spus Bailey, căsătorit de 35 de ani cu modelul Catherine Dyer, a patra lui soţie.

„Catherine şi cu mine trăim împreună de 40 de ani. Este mult timp. Mai ales când ai amintiri de doar trei luni”, a mai spus el.

După ce până în jurul vârste de 70 de ani a călătorit prin întreaga lume, de la India şi Afganistan şa Papua Noua Guinee, artistul - a renunţat la consumul de alcool şi la fumat în urmă cu aproximativ 50 de ani - spune acum: „Mi-am dat seama că sunt bătrân abia acum câţiva ani şi a fost un mare şoc. Optzeci şi trei. Un iad!”.

Săptămâna aceasta el a participat pentru prima dată cu un stand la Photo London, unde sute de imagini realizate de el de-a lungul timpului au fost expuse. 

David Bailey, născut pe 2 ianuarie 1938, în Londra, este fotograf, pictor şi regizor, emblematic pentru scena londoneză Swinging Sixties, dar şi pentru revista Vogue. A realizat unele dintre cele mai cunoscute portrete din ultimii 60 de ani şi a avut expoziţii în întreaga lume. 

A primit, între altele, însemnele de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, în 2001, Centenery Medal and Honorary Fellowship, în 2005, din partea Royal Photographic Society, şi premiul pentru întreaga activitate la Infinity Awardsm în 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.