După Tim Burton, Jane Campion sau Clint Eastwood şi Catherine Deneuve, cineastul german Wim Wenders va primi cel de-al 15-lea premiu Lumière, care celebrează cele mai importante personalităţi ale celei de-a şaptea arte, în octombrie, la Lyon, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wim Wenders, 77 de ani, a obţinut Palme d'Or la Cannes în 1984 pentru road-movie-ul "Paris-Texas". Este autorul "Wings of Desire", film fantasy din 1987, "Perfect Days", prezentat în competiţie anul acesta la Cannes, şi al documentarului "Buena Vista Social Club". 

„Wim Wenders a întruchipat renaşterea cinematografiei germane şi europene la începutul anilor 1970 şi 1980. Cineastul rătăcirii, a reinventat road movie-ul", a subliniat Institutul Lumière din Lyon, într-un comunicat de presă. "Sărbătorit la Lyon, locul naşterii Cinematografului Lumière, acest cineast ambulant, virtuoz polimorf şi vizionar, fotograf desăvârşit, care nu a încetat să se reinventeze şi care a avut o mie de vieţi, a fost o evidenţă de multă vreme".

Premiul va fi acordat pe 20 octombrie, în cadrul festivalului Lumière (14-22 octombrie), dedicat cinematografului de artă. Creat de directorul general al Institutului Lumière, Thierry Frémaux, aflat şi în fruntea Festivalului de Film de la Cannes, Premiul Lumière îşi propune să „sărbătorească o personalitate pentru toată activitatea sa şi legătura pe care o menţine cu istoria cinematografiei”. Printre artiştii deja distinşi se numără Francis Ford Coppola, Wong Kar-wai, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar şi Quentin Tarantino.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.