Regizorul Stephen Frears şi actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov, protagoniştii peliculei „4 luni, 3săptămâni şi 2 zile” au fost invitaţii speciali ai galei Les Films de Cannes à Bucarest 2017, care a avut loc vineri seară, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După zece ani de la câştigarea trofeului Palme d’Or de către Cristian Mungiu, filmul său „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a deschis cea de-a opta ediţie a festivalului dedicat celor mai importante producţii arthouse ale anului şi celor mai reputaţi cineaşti.

Regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul proiectului, a făcut o trecere în revistă a programului evenimentului de anul acesta şi a prezentat mai multe „surprize”.

Una dintre ele a reprezentat-o proiecţia filmului-exerciţiu „E bine rău!”, pe care Cristian Mungiu l-a realizat în anul întâi de facultate (1994 - 1995).

„Pentru că toţi am început de undeva, aş vrea să mă expun în faţa dumneavoastră cu acest filmuleţ, să vedem împreună, după 23 de ani, primul meu film de şcoală realizat sub atenta îndrumare a profesorului meu Laurenţiu Damian, ca să înţelegeţi ce însemna atunci un exerciţiu. Am luat o cameră VHS pe umăr şi am ieşit cu ea pe stradă, într-o zi. Toate acestea marchează un început. Reprezintă un capăt de drum şi, ca un omagiu adus profesorilor mei şi celor care au crezut în mine, într-un moment în care talentul meu nu dădea niciun semn că aş fi făcut pentru aşa ceva, vă poftesc să îl vedeţi”, a spus Mungiu.

El a fost urmat de o retrospectivă - bazată pe Arhiva TVR - a celei de-a 60-a gale de închidere a Festivalului de Film de la Cannes, unde pelicula „432” a primit cel mai important trofeu. Televiziunea Română a transmis în direct atunci această gală.

„Atunci, cinematografia noastră începea să urce pe acel val, care mai târziu a devenit Noul Val. După doi ani în care Cristi Puiu luase la Cannes premiul secţiunii Un Certain Regard cu «Moartea domnului Lăzărescu», şi pusese temelia acestui Nou Val, apoi Corneliu Porumboiu, care a luat Camera d'Or pentru cel mai bun film, cu «A fost sau n-a fost». După aia am venit eu şi, după aceste mari succese, am recoltat acest Palme d'Or, pe care îmi face plăcere să îl împart cu toată generaţia din care fac parte”.

Preşedintele juriului festivalului a fost, în 2007, regizorul britanic Stephen Frears. Cineastul a intrat în direct via Skype cu Cristian Mungiu şi publicul prezent la gală şi a salutat din nou reuşita românului din urmă cu un deceniu. „A fost uşor să acord acest premiu, a fost un film foarte, foarte bun”, a spus el.

De cealată parte, Mungiu a adăugat: „Noi datorăm foarte mult Cannes-ului. Eu datorez foarte mult. Cred că ne-a ajutat să avem zece ani buni, în care am lucrat, în care această generaţie de regizori a devenit mândria ţării într-o anumită măsură şi asta datorită recunoaşterii internaţionale. Personal, am primit din partea acestei ţări mult mai mult decât i-am dat. Nu m-am aşteptat niciodată ca Franţa să aibă un asemenea rol în viaţa mea. Singurul lucru pe care încerc să îl fac este acest festival pentru publicul de la Bucureşti, un eveniment care onorează Franţa şi reprezintă respectul meu nemăsurat pentru această ţară”.

Cristian Mungiu va fi decorat joi de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare, recunoaştere din partea preşedintelui Republicii Franceze.

La proiecţia filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” au participat actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov.

Masterclass-uri, retrospective Béla Tarr - regizor care  a dechis ediţia de la Cluj-Napoca a festivalului - şi Laurent Cantet, Focus China sunt prezente în programul Les Films de Cannes à Bucarest 2017.

Între invitaţii ediţiei din acest an se numără actorul Louis Garrel, regizorul francez Robin Campillo, regizoarea britanică Lynne Ramsay şi cineastul italian Antonio Piazza.

În plus, mai multe proiecţii din festival vor fi făcute în beneficiul unor organizaţii nonguvernamentale - de sprijinire a şcolarizării copiilor, a refugiaţilor, protecţia animalelor.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc până pe 22 octombrie la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.