Regizorul Roman Polanski a vorbit, la o conferinţă de presă care a avut loc la Zürich Film Festival, despre cel mai nou lungmetraj al său, dar şi despre cazul de viol în care a fost judecat timp de mai mulţi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Zurich, regizorul în vârstă de 84 de ani, îşi prezintă cel mai nou film, „Based on a True Story”, în care joacă Eva Green şi soţia lui, Emmanuelle Seigner. 

Thrillerul va avea premiera luni seară la Zürich, scrie The Hollywood Reporter.

Roman Polanski a fost ultima dată prezent la Zürich în 2009, când procurori din Los Angeles au deschis formalitîţile de extrădare pentru infracţiunea comisă în 1977.

Pe 11 martie 1977, regizorul a fost arestat şi acuzat că a drogat-o şi violat-o pe Samantha Geimer, atunci în vârstă de 13 ani. Polanski a pledat vinovat pentru raport sexual cu un minor, a fost evaluat psihiatric şi a petrecut 42 de zile în închisoare.

Un an mai târziu însă, când a aflat că judecătorul nu era dispus că accepte înţelegerea lşi dorea să facă din el un exemplu, aparent condamnându-l la 50 de ani de închisoare, Polanski a fugit la Paris. A rămas acolo, în ciuda mai multor tentative, dar şi a cererilor victimei de a închide cazul. Luna trecută, judecătorul Scott Gordon a decis ca acest caz să meargă mai departe.

„După cum ştiţi, Samatha Geimer a cerut mai bine de 30 de ani ca acest caz”, a spus Polanski. „Dar îmi pare rău că judecătorii care s-au ocupat în ultimii 40 de ani de acesta au fost corupţi, apărându-se unul pe altul. Cât priveşte acţiunile mele, este încheiat. Am pledat vinovat. Am făcut închisoare. M-am întors în Statele Unite să fac asta, oamenii au uitat sau nici nu ştiu. Apoi am fost închis aici (Zürich), după festival”.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului „Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria „cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum „Repulsie”, „Fundătura”, „Copilul lui Rosemary”, „Cartierul chinezesc”, „Pianistul” şi „Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or.

Festivalul de Film de la Zürich se va încheia pe 8 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.