Regizorul şi scenaristul francez Olivier Assayas va fi prezent joi, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 20.45, la premiera românească a filmului ”Personal Shopper”, pentru care a fost recompensat (ex aequo) cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Personal Shopper” este un thriller psihologic cu accente  supranaturale, în care Kristen Stewart deţine rolul principal.

Cineastul, invitat special al celei de-a şaptea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest, va susţine un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” vineri, de la ora 11.00. Discuţia va fi moderată de criticul de film polonez Michał Oleszczyk (rogerebert.com).

Regizorului îi este dedicată secţiunea Focus, care cuprinde patru dintre filmele sale: ”L’Eau froide” (1994), ”Demonlover” (2002), ”L’Heure d’été” (2008) şi ”Personal Shopper” (2016). Joi, cinefilii îl pot întâlni şi la Cinema Elvire Popesco, de la 18.30, la proiecţia filmului ”L’Eau froide”.

Olivier Assayas (61 de ani) este autorul a peste 25 de filme, proiecte ambiţioase şi diferite, realizate în trei decenii. A fost premiat la Festivalul de la Veneţia în 1986, pentru debutul ”Désordre”, ulterior ”L’Eau froide” (1994), ”Irma Vep” (1996), ”Les Destinées sentimentales” (2000), ”Demonlover” (2002), ”Clean” (2004) şi ”Sils Maria” (2014) au fost prezentate la Cannes. Numeroase premii internaţionale au obţinut şi peliculele ”L’Heure d’été” (2008), ”Carlos” (2010), ”Après Mai” (2012), Olivier Assayas devenind unul dintre cei mai celebraţi regizori francezi.

Kristen Stewart, în ”Personal Shopper”
Kristen Stewart, în ”Personal Shopper”

Un alt invitat special se va afla zilele acestea în Capitală - regizorul israelian Eran Kolirin. Vineri, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cineastul va povesti despre cum i-a schimbat viaţa debutul cu ”The Band’s Visit” (2007), premiat la Cannes şi proiectat în peste 50 de mari festivaluri. Sâmbătă, de la ora 20.30, la acelaşi cinematograf, Eran Kolirin va vorbi despre contextul social şi politic în care s-a născut scenariul filmului ”Beyond the Mountains and Hills”, selectat anul acesta în Un Certain Regard la Cannes.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a MNAR. Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - Arcub, în cadrul Programului cultural ”Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Ediţia de Timişoara (21 - 22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, iar ediţia de Iaşi (28 - 29 octombrie), cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.