Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d'Or în 2014, este invitatul de onoare al Festivalului de Film de la Sarajevo, care a pregătit o retrospectivă dedicată cineastului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul retrospectivei Ceylan va cuprinde mai multe filme regizate de turc, inclusiv „The Wild Pear Tree”, care a avut premiera anul acesta în competiţia Festivalului de la Cannes.

În plus, la Sarajevo va fi inaugurată şi o expoziţie dedicată lucrărilor de artă ale cineastului, care va cuprinde şi colecţia sa de fotografii.

Nuri Bilge Ceylan, născut pe 26 ianuarie 1959, la Istanbul, este regizor şi scenarist. De-a lungul carierei sale, începute în anii 1990, a primit peste 80 de premii. La Festivalul de la Cannes, el a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului, în 2003, pentru „Departe”, şi în 2011, pentru „A fost odată în Anatolia”, cu trofeul pentru regie pentru „Three Monkeys” (2008) şi cu Palme d'Or pentru „Somn de iarnă” (2014). În 2012, a primit distincţia onorifică a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Carrosse d'Or. „Clouds of May” a fost recompensat în 2000 cu premiul FIPRESCI la European Film Awards.

Între cineaştii care au mai fost protagoniştii programului tribut la Sarajevo se numără Oliver Stone, Michael Winterbottom şi Todd Haynes.

Ediţia de anul acesta a festivalului, a 24-a, va fi deschisă cu lungmetrajul „Cold War”, care i-a adus lui Pawel Pawlikowski anul acesta premiul pentru regie la Cannes, iar regizorul iranian Asghar Farhadi va fi preşedintele juriului competiţiei.

Festivalul de Film de la Sarajevo 2018 va avea loc între 10 şi 17 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.