Regizorul Mircea Mureşan, cunoscut pentru filme ca „Răscoala”, „Baltagul” şi „Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii” şi pentru serialul „Toate pânzele sus”, a murit vineri la vârsta de 91 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator! Să fie primit cu lumină şi binecuvântare divină!”, este mesajul publicat vineri de Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Mircea Mureşan s-a născut pe 11 noiembrie 1928, la Sibiu. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955.

A regizat peste 20 de filme, între care „Baltagul”, „Toamna bobocilor” şi „Ion: Blestemul pamîntului, blestemul iubirii”.

„Răscoala” a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 1966 pentru cel mai bun lungmetraj de debut. 

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) în perioada 1974 - 1989. În urmă cu un an, la gala Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film (U.A.R.F.), a fost recompensat cu Diploma Centenar „100 de ani de la Marea Unire - 100 de ani de film de centenar".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.