Regizorul grec Costa-Gavras, supranumit maestrul thrillerului politic, va primi trofeul pentru întreaga carieră la gala European Film Awards.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 31-a gală de decernare a premiilor Academiei de Film Europene (EFA) va avea loc pe 15 decembrie, la Sevilia.

„Cu acest trofeu, Academia doreşte să aducă un omagiu unui regizor deosebit şi unei personalităţi cu o puternică voce politică, care nu este doar foarte respectată de colegi, ci şi celebrată de publicul din întreaga lume”, a transmis EFA.

Costa Gavras este al cincilea cineast care va primi acest titlu. Înaintea lui au fost Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine şi Andrzej Wajda.

Născut în Grecia, în 1933, Costa-Gavras a emigrat în Franţa - unde trăieşte şi acum - la vârsta de 22 de ani. Este unul dintre cei mai de succes regizori din generaţia sa, puternic implicată politic. A reuşit cu brio să aducă problemele politice în producţiile sale cu abordare comercială.

Între filmele lui cele mai cunoscute se numără „Z” (1969), nominalizat la cinci categorii ale premiilor Oscar, câştigător al două trofee, „Missing” (1982), cu Jack Lemmon şi Sissy Spacek, premiat cu Oscar pentru scenariu adaptat, „State of Siege” şi „Betrayed”.

Costa-Gavras va fi oaspetele de onoare a galei European Film Awards pentru a ridica trofeul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.