Regina Margrethe a Danemarcei, în vârstă de 83 de ani, care a abdicat în ianuarie în favoarea fiului său Frederik, a câştigat sâmbătă echivalentul danez al premiului Oscar pentru "cel mai bun designer de costume", scrie BFM TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul monarh a primit un premiu Robert pentru contribuţia sa la filmul Netflix "Ehrengard: The Art of Seduction", o adaptare a unei cărţi a scriitoarei daneze Karen Blixen, cunoscută mai ales pentru volumul de memorii "Out of Africa", şi regizată de Bille August, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori danezi.

Regina, care a invocat probleme de sănătate atunci când şi-a anunţat abdicarea surpriză în timpul discursului său anual de Anul Nou, nu a fost prezentă la ceremonia de decernare a premiilor de sâmbătă de la Copenhaga. Producătorul filmului, Marcella Dichmann, a acceptat premiul în numele ei.

Pe lângă îndatoririle sale regale, regina şi-a făcut un nume ca artist de-a lungul anilor. Ea este pictoriţă şi ilustratoare şi a lucrat în numeroase ocazii ca designer de costume şi scenograf pentru Baletul Regal Danez şi Teatrul Regal Danez.

Regina a realizat şi decorurile pentru "Ehrengard" şi a fost nominalizată la Premiul Robert la această categorie. Foarte populară în Danemarca, Margrethe a studiat la Cambridge, în Anglia, şi la Sorbona, la Paris, şi vorbeşte fluent engleza, franceza, germana şi suedeza.

Ea a tradus, de asemenea, piese de teatru, inclusiv "Tous les hommes sont mortels", de Simone de Beauvoir, împreună cu soţul ei de origine franceză, prinţul consort Henrik, sub pseudonim.

A ilustrat mai multe cărţi, inclusiv o ediţie daneză din 2002 a cărţii "Stăpânul inelelor" de J.R.R. Tolkien, iar picturile sale au fost expuse în muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate.

Margrethe a suferit o intervenţie chirurgicală la spate anul trecut şi i-a predat tronul fiului său la 14 ianuarie, după o domnie de 52 de ani, devenind astfel regele Frederik al X-lea. Ea şi-a păstrat titlul de regină în urma abdicării.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.