Liga Anti-Defăimare (ADL) a apărat decizia lui Bradley Cooper de a purta o proteză nazală pentru a-l interpreta pe Leonard Bernstein în viitorul său film biografic despre legendarul compozitor, după ce actorul a fost acuzat că a jucat în „Jewface”. Organizaţia evreiască internaţională cu sediul în SUA, care luptă împotriva antisemitismului şi a intoleranţei, a emis luni o declaraţie în care afirmă că utilizarea protezelor nu este în mod inerent antisemită, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De-a lungul istoriei, evreii au fost deseori portretizaţi în filmele şi propaganda antisemită ca fiind caricaturi malefice cu nasuri mari şi cârlionţi”, a declarat ADL pentru presă, scrie TMZ. „Acest film, care este unul biografic despre legendarul dirijor Leonard Bernstein, nu este aşa ceva”.

Bernstein, fiul unor imigranţi evrei-ucraineni în SUA, a fost un renumit dirijor şi compozitor, cunoscut mai ales pentru că a scris muzica pentru „West Side Story”.

Cooper a regizat, co-scris şi joacă în „Maestro”, care se concentrează pe relaţia de o viaţă a lui Bernstein cu soţia sa, Felicia Montealegre, interpretată de Carey Mulligan. Filmul va avea premiera pe 2 septembrie la Festivalul de Film de la Veneţia şi va fi difuzat pentru scurt timp în cinematografe la sfârşitul lunii noiembrie, înainte de a fi lansat pe Netflix pe 20 decembrie.

Când au apărut primele imagini cu Cooper pe platou în rolul lui Bernstein, unii au criticat utilizarea de proteze, iar criticul şef al Hollywood Reporter, Daniel Fienberg, a calificat-o drept „problematică” şi a descris filmul drept un „cosplay etnic”.

Într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare săptămâna trecută, copiii lui Bernstein, Jamie, Alexander şi Nina, i-au luat apărarea lui Cooper împotriva a ceea ce au numit critici „nesincere”, spunând: „Ni se rupe inima să vedem orice reprezentări sau neînţelegeri greşite ale eforturilor (lui Cooper). Se întâmplă să fie adevărat că Leonard Bernstein avea un nas frumos şi mare. Bradley a ales să folosească machiaj pentru a amplifica asemănarea, iar noi suntem perfect de acord cu asta. Suntem, de asemenea, siguri că şi tatăl nostru ar fi fost de acord cu asta”. 

Controversa a urmat obiecţiilor faţă de distribuirea lui Cillian Murphy în rolul fizicianului nuclear J Robert Oppenheimer în filmul biografic regizat de Christopher Nolan şi faţă de cea a lui Helen Mirren în rolul prim-ministrului israelian Golda Meir - doi actori neevrei care interpretează figuri evreieşti notabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.