Bradley Cooper se confruntă cu critici după lansarea trailerului „Maestro” despre Leonard Bernstein în care apare cu un nas fals, proeminent, unii utilizatori de reţele de socializare considerând ofensator pentru stereotipurile evreieşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bernstein, fiul unor imigranţi evrei-ucraineni în SUA, a fost un dirijor şi compozitor extrem de talentat, cunoscut mai ales pentru că a scris muzica pentru „West Side Story”, dar şi pentru că a compus trei simfonii şi a devenit directorul muzical al Filarmonicii din New York.

Cooper, care regizează, co-scrie şi joacă în „Maestro”, nu este evreu şi poate fi văzut în trailer cu un nas fals vizibil proeminent, alături de Carey Mulligan, care o interpretează pe soţia lui Bernstein, Felicia Montealegre.

Actriţa şi activista britanică Tracy-Ann Obermann l-a criticat pe Cooper pe reţelele de socializare: „Dacă trebuie să poarte o proteză nazală, atunci pentru mine şi pentru mulţi alţii, acesta este echivalentul lui Black-Face sau Yellow-Face ... dacă Bradley Cooper nu poate juca rolul doar prin propriile forţe sau prin actorie, atunci nu-l distribuiţi - luaţi un actor evreu”. 

Obermann a adăugat, referindu-se la interpretarea lui Cooper pe scenă în 2014 în rolul lui John Merrick din „The Elephant Man”: „Bradley Cooper a reuşit să-l joace pe Elephant Man fără nicio proteză, atunci ar trebui să reuşească să interpreteze un evreu fără nicio proteză”.

Criticul Daniel Fienberg de la Hollywood Reporter a calificat protezele drept „problematice” atunci când au apărut fotografii de pe platoul de filmare în luna mai, iar ulterior a descris filmul drept „cosplay etnic”.

Într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare, copiii lui Bernstein, Jamie, Alexander şi Nina, i-au luat apărarea lui Cooper, spunând: „Ni se rupe inima să vedem orice reprezentări sau neînţelegeri greşite ale eforturilor [lui Cooper] ... Bradley a ales să folosească machiajul pentru a-şi amplifica asemănarea, iar noi suntem perfect de acord cu asta. Suntem, de asemenea, siguri că şi tatăl nostru ar fi fost de acord cu asta”. 

Controversa vine în urma obiecţiilor faţă de distribuirea lui Cillian Murphy în rolul fizicianului nuclear J Robert Oppenheimer - din nou, un actor neevreu care interpretează o figură evreiască notabilă - în filmul biografic regizat de Christopher Nolan, David Baddiel descriind o astfel de distribuire ca fiind „mulţumitoare”. Baddiel a criticat, de asemenea, distribuţia lui Helen Mirren în rolul prim-ministrului israelian Golda Meir, scriind în The Guardian că „într-o perioadă de intensificare extremă a conversaţiei progresiste despre reprezentare şi incluziune şi microagresiune şi despre ceea ce este sau nu este ofensator pentru minorităţi, o minoritate - evreii - a fost neglijată în mod obişnuit”.

„Maestro” va avea premiera la Festivalul de Film de la Veneţia luna viitoare, înainte de a fi lansat pe Netflix în decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.